Very Vintage: de popsterrenparodieën van French and Saunders

Vooral Madonna moest het vaak ontgelden

Leestijd: < 1 min

Dawn French en Jennifer Saunders zijn de Britse koninginnen van de imitatie. In hun sketchshow kwamen ze allemaal voorbij: Britney, Kylie, Björk en Madonna. Die laatste moest het vaak ontgelden en dat was zeer grappig, omdat French en Saunders haar telkens weer heerlijk wisten te typeren. Hier de beste popparodieën van het komische duo.

Björk

Voor onze vaste YouTube-rubriek speuren we wekelijks de krochten van het platform af op zoek naar parels. Maar helaas staat niet alles op YouTube, dus maken we voor dit eerste fragment een uitstapje naar DailyMotion. Björk was in de eerste helft van de jaren negentig nog een popster in plaats van een levend kunstwerk, excentriek weliswaar, maar met toegankelijke hitjes. Hier nemen French en Saunders ‘Big Time Sensuality’ op de hak. Let vooral op het accent van hun Björk, met haar ‘djettoblaster’.

Marlene Dietrich

Jennifer Saunders maakte van Marlene Dietrich een vuilbekkend wijf dat met een katrol rechtop getakeld moest worden, waarna ze à la Marlene in de prevelmodus schoot. Het leverde de volgende heerlijke karikatuur op. Weliswaar geen popster, maar toch een prachtige parodie.

Marilyn Monroe en Jane Russell

In hetzelfde genre als Dietrich: Monroe en Russell. Bekijk hier het origineel van deze scène en daarna de versie van Saunders en French.

Kylie Minogue

In deze sketch spelen French en Saunders twee operadiva’s die elkaar normaal gesproken het licht in de ogen niet gunnen, maar nu worden gedwongen samen te werken. Het lied dat ze hiervoor gebruiken, iets ‘hedendaags’, krijgt een opmerkelijke metamorfose. Geen regelrechte parodie, maar zo had dit Kylie-lied óók kunnen klinken.

Tanita Tikaram

Wie nog weet wie Tanita Tikaram was: een vrij somber ogende zangeres die met een donkere stem onbegrijpelijke tekstflarden zong op een melodie in mineur. French en Saunders zetten dat natuurlijk allemaal extra aan en maken van Tanita een heerlijk emofiguur. “Wat is je favoriete kleur?” “Die van mijn ziel. Zwart.”

Shakespears Sister

De originele video van ‘Stay’ uit 1992 vertelde het verhaal van een jonge vrouw die aan het ziekbed zat van haar man en bezoek kreeg van een gothic heksenfiguur. Daar wisten French en Saunders uiteraard wel raad mee.

Céline Dion

In haar ballads schuwt Céline Dion het grote gebaar niet: ze haalt altijd lekker uit en staat steevast theatraal te doen. Vooral dat laatste heeft Jennifer Saunders goed in de vingers. Letterlijk.

Madonna (I)

Zoals we al schreven moest Madonna het regelmatig ontgelden. Hier maken ze de commercial belachelijk die Madge maakte met Missy Elliott, waarna ze overgaan op het duet dat ze zong met Britney Spears. “There’s desperation all over your face.”

Madonna (II)

Ook grappig: toen Madonna haar album American Life uitbracht, mat ze zichzelf een Che Guevara-achtig imago aan. Toen de plaat geen hit werd, kwam ze met een complete stijlmake-over: ze schreef een kinderboek en gaf lezingen op kleuterscholen, gehuld in een bloemetjesjurk en op haar hoofd een tuttig vlindermontuur. Hier leest Dawn voor uit Madonna’s werk, dat voor de gelegenheid geheel is herschreven. "Once upon a time there was a naughty, dirty little girl."

Madonna (III)

De mooiste Madonna-spoof is de parodie op ‘Hung Up’, waarin de Queen of Pop wordt weggezet als krakkemikkige bejaarde wier balletpak telkens in haar kont kruipt. Al ruftend bukt ze voor de spiegel, totdat ze in elkaar zakt. Nee, aardig was het niet voor Madonna, en de zangeres kon het zelf ook niet echt waarderen, zoals wordt gesuggereerd in dit fragment.

Powered by Labrador CMS