Very vintage: de leukste commercials met Joan Collins

Van Snickers tot Blue Band en Bavaria Malt

Leestijd: < 1 min

Van Joan Collins kwam onlangs zo’n beetje haar tiende autobiografie uit, een lading verzamelde dagboekfragmenten onder de naam My Unapologetic Diaries. Het laatste wat we hier in Nederland van haar zagen, was een Snickers-commercial. Maar de voormalige Dynasty-actrice heeft aan heel veel meer producten haar gezicht geleend. Een overzicht.

Snickers

“Zip it, shrimpy!” Joan Collins laat zich van haar bitchy kant zien in de kleedkamer van een sportteam. Dan blijkt Joan een van de spelers te zijn, genaamd Dan, die in een diva verandert als hij last krijgt van een hongerklop. De oplossing: eet een Snickers. In Nederland werd het laatste stuk van de commercial, waarin Stephanie Beacham een cameo had, nooit uitgezonden. Beacham speelde de rol van Sable in Dynasty en was een van de aartsrivalen van Alexis in de serie. Onder de commercial een kleine making-of-video van de Snickers-reclame.

Bavaria Malt

Kijk eens wie hier de arm candy is van Joan Collins? Onze eigen Jeroen Krabbé! Die speelde begin jaren negentig de lover van Alexis in Dynasty: The Reunion en de twee besloten het ijzer te smeden als het heet is. Joan is wederom heerlijk snibbig omdat Jeroen meer oog heeft voor een blonde dame, die uiteindelijke de volle laag krijgt.

Olympus iZoom 75

In 1999 nam Joan een spotje op voor cameramerk Olympus. In anderhalve minuut is te zien hoe de actrice een jonge man stalkt en haar hoofd schuilhoudt achter een enorme handtas. Die man blijkt haar daarvoor ongewenst te hebben gefotografeerd met het nieuwe model camera, dat zo scherp is dat die ‘elk lijntje en elke rimpel’ laat zien. En daar is Joan natuurlijk niet blij mee. Maar waarom hij vervolgens aan zijn hond uitlegt waarom Joan zo boos is? Dat is een rare twist. Maar het wordt nog gekker: om haar foto’s te pakken te krijgen, breekt Joan in bij de jonge man, die op dat moment in zijn onderbroek op een DICHTE wc zit.

Scoundrel (Revlon)

In een zwarte galajurk en behangen met juwelen laat Joan zien hoe geweldig ze Scoundrel vindt, de nieuwe eau de toilette van Revlon. Die is sophisticated, elegant en sexy. Net als Joan zelf, dus.

Holiday Health

Uiteraard is Joan de fitnesstrend in de jaren tachtig niet ontgaan. In een paars gympak met een dito tulband om haar hoofd demonstreert ze diep zuchtend een apparaat in een sportschool van Holiday Health. Daarvoor had ze haar butler Jenkins instructies gegeven om haar gymspullen in te pakken. Ook alweer in een paarse outfit: een hysterische wapperblouse.

Gasdroger

Ook in deze spot voor een wasdroger op gas heeft Joan een butler. Die heeft haar dure zakdoeken in die droger gedaan, tot groot misnoegen van de diva. En passant beukt ze nog even het hoofd in van iemand in haar huishouding.

Cinzano

Uit eind jaren zeventig stammen deze commercials voor Cinzano Bianco, een drankje. Het eerste spotje dateert van 1978. Enkele jaren voordat Joan haar opwachting maakte in Dynasty, zette ze dus ook al een fraaie diva neer. Vol zelfspot, bovendien.

(Even op de video klikken, dan kun je deze zien op YouTube.)

Sanyo Magnetron

Niet dat Joan ooit kookt, maar áls ze dat zou doen, weet ze zeker dat ze dan de magnetron van Sanyo zal gebruiken. In een jurk met een pompeuze kraag vertelt ze hoe ze een enorme fazant (o nee, een kalkoen) zou braden in de magnetron. Kan dat überhaupt?

Canada Dry

"Who wants to be sweet, anyway?" Joan Collins kruipt voor haar zoveelste commercial in haar Alexis-rol, en waarom ook niet? 

Old Navy

Uiteraard reist Joan Collins eerste klas, net als haar trouwe viervoeter. Ze heeft slechts twee zinnetjes tekst, en begint vervolgens ook nog te blaffen in deze commercial voor Old Navy.

Blue Band Margarine

Last but not least: een commercial voor Blue Band Margarine. Eerst is te zien hoe een groep cowboys dol is op Blue Band, waarna wordt geschakeld met Groot-Brittannië. Want ook daar zijn ze dol op margarine. Een jonge Joan schudt wat met haar haar,  ploft neer op haar bank en smeert een dikke laag Blue Band op een toastje. Doen mensen dat, toastjes eten met margarine? Of was dat iets van de jaren zestig? 

(Even op de video klikken, dan kun je deze zien op YouTube.)

Powered by Labrador CMS