Very Vintage: de ‘Iso Tank’-aflevering van Absolutely Fabulous

Waarin Edina een lading Roemeense baby's bestelt

Leestijd: < 1 min

Vandaag blikken we terug op een aflevering van Ab Fab, waarin Eddie een lading adoptiekindertjes bestelt en een klasgenootje van Saffy probeert te versieren. In ‘Iso Tank’ gebeurt te veel om op te noemen in een tempo dat voor een jarennegentigserie behoorlijk hoog lag.

De beginscène alleen al is legendarisch. Edina ligt samen met Patsy in een watertank in haar badkamer en belt met een telefoon ter grootte van baksteen naar dochter Saffy, die in de keuken huiswerk maakt met haar klasgenootjes. Die worden danig afgeleid als Patsy en Eddie in de keuken neerdalen om lunch te regelen. Daniel wordt versierd, de andere klasgenootjes krijgen bier van Edina en al snel staat dochter Saffron compleet voor schut.

Ontaarde moeder
Absolutely Fabulous
was gebaseerd op een sketch van French and Saunders, over een ontaarde moeder die precies doet waar ze zin in heeft (zuipen en keten) en verder alle belangrijke dingen in haar leven negeert (zoals werken en geld verdienen), terwijl dochterlief de braafheid zelve is en haar moeders leven in goede banen probeert te leiden.

De eerste seizoenen van Ab Fab waren stuk voor stuk briljant. Drankorgel Patsy Stone werd als beste vriendin van Edina Monsoon toegevoegd aan de cast, wat een goed excuus was om Eddie en Patsy allerlei absurde avonturen te laten beleven. Dan was er nog de moeder van Edina, die van toeten noch blazen wist, vooral de vrede wilde bewaren en uiteindelijk steeds karikaturaler werd in haar gedragingen – zo jatte ze iedere keer spullen uit het huis van Edina. Een andere glansrol was weggelegd voor Bubble, de assistente van Edina die volstrekt gestoord was, op allerlei manieren: in de wijze waarop ze zich kleedde, het accent waarmee ze praatte, wat ze überhaupt aan onsamenhangendheden uitkraamde en hoe ze bewoog.

Afstoffen
Helaas staan er weinig afleveringen online van Ab Fab. Dus er zit niets anders op dan je oude dvd-collectie af te stoffen of genoegen te nemen met deze aflevering (met heel veel reclame tussendoor), die we vonden op DailyMotion.

Na het eerste reclameblok krijgt de nietsvermoedende kijker voor het eerst door dat er iets niet klopt: Bubble ziet er verrassend gewoontjes uit in haar mantelpak en heeft zowaar iets goed geregeld. Edina schrikt zich rot dat ze ineens een echte baan heeft waarbij ze dingen moet doen, ookal is dat vooral ‘partypartypartypartyparty’, aldus Bubble.

Send over a selection
Uiteraard zoomt Eddie meteen uit, denkt aan de presentatie van dochter Saffron, komt erachter dat ze niet is uitgenodigd en besluit dan uit wraak maar een ander kind te nemen. Hoe? Door er eentje te adopteren. Dus roept Eddie: “Send over a selection so I can pick one.”

Hoewel we niet de hele clou willen verklappen (de fans kennen die toch al en nieuwe kijkers willen we graag blij verrast laten eindigen), kun je wel raden dat die baby’s er natuurlijk komen, op het ongelukkigste moment ever.

Drie seizoenen
Aanvankelijk werden er van 1992-1995 drie seizoenen gemaakt van Absolutely Fabulous, die elk bestonden uit zes afleveringen (‘Iso Tank’ is de vierde uit het eerste seizoen), gevolgd door een tweedelige special met de titel ‘The Last Shout’. Later volgden nieuwe seizoenen in 2001, 2003 en nog drie afleveringen in 2011, gevolgd door een film in 2016. Maar de beste seizoenen waren die eerste drie, waarin Saffy nog naar school ging, er nog geen internet in de serie was geslopen en Jane Horrocks alleen Bubble speelde en nog geen dubbelrol had als Katy Grin.

Een constante factor vormde de rij woedeaanvallen van Edina als ze weer eens werd genegeerd door dochter Saffron, waarbij ze na een hoop geschreeuw met spullen begon te smijten, haar hoofd tegen het aanrecht bonkt en hysterisch krijsend ter aarde stort.  

Die zit uiteraard ook in ‘Iso Tank’. Geniet ervan!

Powered by Labrador CMS