Very Vintage: de gemeenste fragmenten van Sue Sylvester uit Glee

"Als Glee nu werd uitgezonden, was Sue meteen gecanceld"

Leestijd: < 1 min

Als Glee nu zou worden uitgezonden, was Sue Sylvester meteen gecanceld. Dat denkt Jane Lynch, de actrice die gestalte gaf aan die misselijkmakend gemene cheerleader-coach, die nog nooit gehoord had van fat shaming en racisme. Hoe vals was Sue Sylvester precies, of toch gewoon vooral grappig? Hier een aantal van haar hoogtepunten uit Glee.

In een recent interview blikt Jane Lynch terug op haar rol in Glee, de muzikale jongerenserie van Ryan Murphy waarin min of meer voor het eerst prominente verhaallijnen waren opgenomen met lhbtq-thema’s.

Te kakken zetten

Lynch, zelf gay, gaf gestalte aan de cheerleader-coach Sue Sylvester, die in Glee eigenlijk niets anders deed dan van zich af bijten, haar collega’s te kakken zetten en zich afreageren op de tieners om haar heen.

In een interview met The Guardian zegt Lynch dat ze het idee heeft dat Glee zou worden gecanceld als het nu voor het eerst zou worden uitgezonden. “Ik weet niet of we bepaalde personages in Glee nu als ‘problematisch’ zouden omschrijven. Maar Sue Sylvester was dat zeker. Ze was de slechterik in de serie, dus was ze ook verschrikkelijk. Maar ik denk niet dat we nu nog waren weggekomen met wat ze zei – over fat shaming en racisme bijvoorbeeld.”

Kritiek

Glee ging van start in 2009 en eindigde na zes seizoenen. Het was destijds een van de meest divers gecaste series en hoewel er veel aandacht was voor lhbtq-thema’s, kreeg Glee ook toen al veel kritiek omdat er naast fat shaming en racisme ook transfobie, bifobie en vrouwenhaat in voorkwam.

“Daarom denk ik dat Sue Sylvester anno 2022 meteen zou worden gecanceld”, zegt Lynch nu. Hoe erg was Sylvester precies? Dat zie je in de onderstaande fragmenten.

Powered by Labrador CMS