Very vintage: de gay-aflevering van Seinfeld

“Not that there’s anything wrong with that”

Leestijd: < 1 min

In de jaren negentig was Seinfeld een van de populairste comedy-series. In seizoen vier zat een aflevering waarin Jerry Seinfeld en zijn beste vriend George deden alsof ze een gaykoppel waren, wat vervolgens helemaal uit de hand liep. De Amerikaanse cultuurduider Matt Baume blikt terug op die legendarische aflevering.

In Seinfeld speelde Jerry Seinfeld een personage dat dicht bij hemzelf lag: net als in het echt was hij een standup comedian die optrad in talkshows. Zijn beste vriend George was een kluns eerste klas, zijn ex Elaine kwam dagelijks op bezoek en dan was er nog Kramer, de chaotische buurman. De sitcom Seinfeld was een show die in de woorden van de makers ‘nergens over ging’.

The Outing

In seizoen vier werden de zaken naar een metaniveau getild toen George en Jerry in een verhaallijn een sitcom pitchten bij een tv-netwerk waarin ze zichzelf speelden en die uiteraard óók nergens over ging.

In een van de afleveringen van dat seizoen zou Jerry Seinfeld worden geïnterviewd door een journalist van een lokale krant. Die journalist bleek toevallig aan een tafeltje te zitten in de diner bij Jerry om de hoek. Terwijl Jerry, George en Elaine in de gaten krijgen dat ze worden afgeluisterd door een onbekende vrouw, die journalist dus, bedenkt Elaine dat het lollig is om haar te laten geloven dat Jerry en George een stel zijn.

Clichés

Afijn, een dag later is het interview bij Jerry thuis. De journalist herkent Jerry van een dag ervoor uit de diner en als George dan ook nog eens langskomt, gaat ze ervanuit dat de twee inderdaad een stel zijn. Dat komt in de krant en vervolgens komt eerst buurman Kramer verhaal halen: “Waarom weet ik hier niets van?” Georges moeder reageert zo heftig dat ze in het ziekenhuis belandt en de ouders van Jerry weten zich er ook geen raad mee.

Vervolgens begint George aan zichzelf te twijfelen: is hij misschien tóch gay? Gedurende de hele aflevering komt telkens de zin ‘Not that there’s anything wrong with that!’ voorbij. Dit omdat de makers willen laten zien dat het heus niet erg is om gay te zijn. Verder komen er allerlei clichés over gays voorbij: ‘ze’ zijn zo netjes, ‘ze’ zijn zo verzorgd en ‘ze’ zijn zo slank, en zo gaat het maar door.

Not that there's anything wrong with that

In zijn YouTube-serie duidt de Amerikaanse cultuurkenner Matt Baume de aflevering, die The Outing heet. Hij vertelt dat er altijd al van Jerry Seinfeld werd gedacht dat hij gay was, wat de inspiratie was voor deze aflevering. Baume laat zien hoe andere prominenten altijd ontkenden dat ze gay waren, zoals Liberace en Rock Hudson. In de tijd van Seinfeld was het nog altijd niet gewoon voor acteurs om uit de kast te komen.

In de aflevering van Seinfeld wilden de makers laten zien dat er niets mis was met gay zijn. En dat doen ze op droogkomische wijze. Bekijk hier Seinfeld’s Gay Crisis: Not That There’s Everything Wrong With That.

Powered by Labrador CMS