Very Vintage: de Friends-aflevering met de lesbische bruiloft

Leestijd: < 1 min

Friends was in de jaren negentig de populairste sitcom op tv. In januari 1996 verscheen de aflevering ‘The One with the Lesbian Wedding’, die tot enige opschudding leidde en die verschillende tv-netwerken weigerden uit te zenden. Een terugblik.

Friends is nog altijd mateloos populair. De sitcom draait om de levens van zes vrienden, bestaat uit tien seizoenen die oorspronkelijk werden uitgezonden door de Amerikaanse zender NBC, van 1994 tot 2004.

Eind goed, al goed

De elfde aflevering van het tweede seizoen heeft als titel ‘The One with the Lesbian Wedding’, die de lading aardig dekt. Te zien is hoe Carol (Jane Sibbett), de ex-vrouw van Ross (David Schwimmer), komt vertellen dat ze gaat trouwen met haar vriendin Susan (Jessica Hecht). Ze nodigt Ross uit om de bruiloft bij te wonen, maar dat vindt hij aanvankelijk geen goed idee.

Maar dan blijkt er van alles mis te gaan met de catering van die bruiloft en besluit hij om samen met Monica (Courteney Cox) voor het eten te zorgen. Als vervolgens blijkt dat de ouders van Carol niet bij de huwelijksinzegening aanwezig willen zijn, geeft Ross haar een peptalk en leidt hij Carol uiteindelijk naar het altaar. Het eindigt ermee dat ook Susan en Ross het prima met elkaar kunnen vinden.

Een backlash? Die kwam niet

De Friends-aflevering liet een van de eerste huwelijksvoltrekkingen zien tussen mensen van hetzelfde geslacht (alleen de Fox-serie Roc ging Friends voor, in 1991). Bovendien zou het nog vijftien jaar duren voordat de openstelling van het huwelijk een feit was in de Verenigde Staten. De aflevering was een enorm succes, met maar liefst 31,6 miljoen kijkers. Maar de zenderbazen van NBC bereidden zich voor op een backlash.

Zo stelden ze een telefoonteam samen omdat ze behoorlijk wat klachten verwachtten van conservatieve kijkers. Medebedenker van Friends Marta Kauffman vertelde aan The Hollywood Reporter: “Iedereen was op het ergste voorbereid. NBC had 104 telefonisten klaargezet omdat ze vreesden dat ze wel een miljoen klachten zouden binnenkrijgen. Dat waren er twee.”

Toch een boycot

Uiteindelijk wilden twee aan NBC gelieerde tv-zenders de aflevering niet uitzenden: KJAC-TV in Port Arthur, Texas, en WLIO in Lima, Ohio. Hierover zei actrice Jane Sibbett: “Die boycot leverde echter zoveel publiciteit op dat iedereen er alsnog naar wilde kijken.”

Sibbett herinnerde zich een ontmoeting die ze had met een gay man, die vertelde dat de aflevering met Carol en Susan zijn leven had veranderd. “Bij een prijsuitreiking vertelde hij me dat Carol en Susan rolmodellen voor hem waren toen hij jong was. De aflevering heeft behoorlijk wat impact gehad op de lhbtq+-gemeenschap.”

Problematisch

Ze voegt er tot slot aan toe dat het nooit haar bedoeling was om lesbisch zijn belachelijk te maken, ook al hoor je gelach als ze aan Ross vertelt dat ze gay is. Overigens zijn er andere afleveringen van Friends die met in de hedendaagse maatschappij voor opgetrokken wenkbrauwen zorgen. Zo had Chandler een trans ouder die werd gespeeld door Kathleen Turner, wat leidde tot een aantal transfobe grappen. Ook in andere aflevering was weleens sprake van homofobie.

Maar dat alles doet niets af aan ‘The One with the Lesbian Wedding’. Bekijk hieronder een fragment van de bruiloft. De volledige aflevering is te vinden op HBO Max.

Bron: PinkNews

Powered by Labrador CMS