Very vintage: de beste fragmenten van Dame Edna

“Hello, possums!”

Leestijd: < 1 min

Afgelopen is Barry Humphries overleden, beter bekend als zijn alter ego Dame Edna Everage. Jarenlang had de paarsharige diva haar eigen talkshow, waarin ze beroemdheden van Cher en Bea Arthur tot Tom Jones ontving en op de hak nam. Een droevige aanleiding om een aantal hoogtepunten uit haar shows op een rijtje te zetten.

Barry Humphries kwam de laatste tijd voornamelijk in het nieuws vanwege zijn gebrekkige gezondheid en zijn aversie tegen de aandacht die trans personen de laatste jaren krijgen. Door zijn negatieve opmerkingen hernoemde het Melbourne International Comedy Festival de prijs voor beste comedy-act, die ze de Barry Award hadden genoemd.

The Dame Edna Experience

Afgelopen weekend overleed de Australische komediant en acteur op 89-jarige leeftijd. Hij laat ondanks die nare opmerkingen een erfenis na van hilarische tv-fragmenten, voornamelijk in zijn rol als Dame Edna Everage.

Midden jaren vijftig vond hij dit vrouwelijke typetje uit, om er in de jaren zeventig zelf de adellijke title ‘Dame’ voor te zetten. Vanaf 1978 trad Dame Edna op in haar eigen cabaretshows en in het volgende decennium brak ze door bij een wereldpubliek. Haar talkshow The Dame Edna Experience werd ook in Nederland uitgezonden, door de Vara.

Madge, the badge!

Lang voordat travestie en drag mainstream werden, was Dame Edna een begrip. Met haar paarse pruik, een groteske vlinderbril en een glitterjurk zag ze er tegelijkertijd belachelijk én iconisch uit.

Vaste prik in haar talkshow was haar bruidsmeisje Madge, die het keer op keer moest ontgelden. De hoogbejaarde Madge hoorde Dame Edna’s beledigingen stoïcijns aan en deed waarvoor ze uit Australië was overgevlogen: de gasten voorzien van een badge, ‘zodat dove mensen nu ook kunnen zien dat dit Cher is’.

Cher

Over Cher gesproken: we belichtten al eens een aflevering van The Dame Edna Experience in deze terugblikrubriek waarin de zangeres te gast was.

In deze aflevering van Very vintage vind je fragmenten uit Dame Edna’s eigen talkshow, beelden van ver daarvoor en footage van tv-shows waar Dame Edna zelf te gast was.

Grace Jones

Een van de grappigste fragmenten is een interview met Grace Jones, waarin ze vertelt dat ze een keer in bad werd geïnterviewd. Ze was helemaal naakt en het water was transparant - er was geen badschuim aanwezig in het hotel waar ze zat.

Vanaf dat moment wilden alle interviewers haar naakt in bad spreken, waarop Grace dan zelf maar badschuim had aangeschaft. "Mijn tepels bléven maar boven de bubbels uitsteken! Net kleine pruimpjes!" Het is te zien in het vierde filmpje hieronder.

Powered by Labrador CMS