Very Vintage: de allereerste gay film stamt uit 1919

Bekijk hier een aantal fragmenten uit

Leestijd: < 1 min

Het is meer dan honderd jaar geleden dat Different From The Others verscheen. Deze Duitse film (originele titel: Anders Als Die Anderen) gaat over twee muzikale mannen die verliefd op elkaar worden en daarna worden gechanteerd. De film is enkele jaren geleden gedeeltelijk gerestaureerd. Bekijk hier een aantal fragmenten.

Different From The Others is voor zover bekend de eerste film waarin gays centraal staan. Magnus Hirschfeld, een activist die toen al streed voor gelijke rechten voor lhbtq’s, schreef het scenario voor de film die is geregisseerd door Richard Oswald.

Chanteur

In de film zijn de acteurs Conrad Veidt en Fritz Schultz te zien als de minnaars, die nadat ze verliefd op elkaar zijn geworden, te maken krijgen met een chanteur die de twee bedreigt.

Fans van klassieke films kennen Veidt waarschijnlijk van zijn bijdrage aan Casablanca en The Cabinet of Dr. Caligari, al met al speelde hij in meer dan honderd films. In de jaren dertig vluchtte hij voor de nazi’s. Eerst naar Londen, vervolgens naar Hollywood. Zelf was hij niet joods, maar zijn vrouw wel. Schultz vluchtte ook voor de nazi’s en woonde een tijd in Zwitserland.

In de ban

De film werd vrijwel direct na het verschijnen in de ban gedaan. Toen de nazi’s in de jaren dertig aan de macht kwamen, werden de meeste kopieën vernietigd. Helaas is niet alles van de film Different From The Others bewaard gebleven. Er bestaan nog maar veertig minuten, die enkele jaren geleden zijn gerestaureerd.

Bekijk hieronder enkele fragmenten uit Different From The Others, en een video over de restauratie van de beelden.

Bron: Advocate

Powered by Labrador CMS