Nieuws

“Veel huisartsen zijn nog onbekend met PrEP, vooral buiten Amsterdam”

PrEP hoort bij de huisartspraktijk thuis

Leestijd: < 1 min

Huisartsen in Nederland hebben de taak mensen die risico lopen op hiv te informeren en adviseren over de hiv-preventiepil PrEP. Ook het voorschrijven, begeleiden en monitoren van PrEP-gebruikers hoort bij de huisartspraktijk thuis.

Dat is het standpunt van de Expertgroep Seksuele Gezondheid (seksHAG) van het Nederlandse Huisartsen Genootschap. Volgens Aidsfonds-Soa Aids Nederland zijn veel huisartsen, vooral buiten Amsterdam, onbekend met PrEP. En dat moet veranderen.

De expertgroep stelt dat huisartsen ‘dringend geïnformeerd dienen te worden over PrEP en de noodzakelijke zorg daarbij’. Nascholing van huisartsen en gepaste financiering van PrEP-zorg moet op korte termijn geregeld worden.

Louise van Deth, directeur van Aidsfonds-Soa Aids Nederland: “Aandacht voor seksuele gezondheid hoort bij de huisarts. Natuurlijk moet iemand juist bij zijn eigen huisarts om PrEP kunnen vragen en hiervoor ook de correcte informatie kunnen krijgen. Maar veel huisartsen zijn nog onbekend met PrEP, vooral buiten Amsterdam en de grote steden.”

“Nu de PrEP-pillen betaalbaar zijn geworden,” vervolgt Van Deth, “neemt onze zorg ook toe dat er onvoldoende toezicht en monitoring plaatsvindt van mensen die PrEP gebruiken. Het is daarom noodzakelijk en dringend dat ook huisartsen deskundig zijn over PrEP. PrEP voorkomt hiv en kan een einde maken aan de hiv-epidemie, het draagt bij aan ieders gezondheid.”

Er is een PrEP-richtlijn waar huisartsen op dit moment al gebruik van kunnen maken. Ook zijn er trainingen die gegeven worden door de Expertgroep Seksuele Gezondheid en is er een online dossier over PrEP van Soa Aids Nederland. Bovendien komt er op Thuisarts.nl actuele informatie over PrEP.

Powered by Labrador CMS