Veel Amerikaanse gaystellen willen trouwen ‘nu het nog kan’

Het Hooggerechtshof wordt conservatiever. Wat betekent dat voor het huwelijk?

Leestijd: < 1 min

Gaykoppels die willen trouwen, maken daar haast bij nu de oerconservatieve rechter Amy Coney Barrett is toegetreden tot het Amerikaanse Hooggerechtshof. Gevreesd wordt dat de openstelling van het huwelijk voor gays en lesbiennes op losse schroeven kan komen te staan.

Of het zover komt? Daar wil onder anderen dominee Tori Jameson niet op wachten en daarom organiseerde ze een serie huwelijksceremonies. Nog voordat Amy Coney Barrett was benoemd, zij ze in een interview met NBC News: “Ik was erg ontdaan vanwege haar nominatie, ze is een gevaar voor lhbtq-mensen. Ze heeft duidelijk gesteld dat ze hun rechten wil afnemen.”

Toen de openstelling van het huwelijk in 2015 voor alle Verenigde Staten op federaal niveau wettelijk werd geregeld, verdedigde Barrett het standpunt van opperrechter John Roberts dat de staten van Amerika afzonderlijk van elkaar moesten kunnen bepalen of ze voor of tegen het huwelijk tussen M/M en V/V toestaan of niet.

Invloed
Nu Barrett haar invloed kan uitoefenen in het Hooggerechtshof, waar de meerderheid van de benoemde rechters nu conservatief is, zou het volgens sommigen kunnen gebeuren dat er niet langer voldoende draagvlak is voor de openstelling van dat huwelijk, zo luidt de vrees.

In 2016 zei Barrett tijdens een lezing: “Iedereen die voor de openstelling van het huwelijk is, heeft het recht om daarvoor te lobbyen.” Maar een jaar eerder ondertekende ze een open brief aan Rooms-katholieke bisschoppen waarin stond dat het huwelijk exclusief was voor man en vrouw. Ook is ze betrokken geweest bij People of Praise-scholen waar kinderen uit gezinnen met twee vaders of twee moeders werden geweerd.

14 huwelijken
Tussen 11 en 15 oktober organiseerde dominee Jameson veertien huwelijken. Een daarvan was tussen Macklan King en Silas uit Missouri, een staat waar in 2004 71% voor een ban op de openstelling van het huwelijk stemde. Huwelijken tussen M/M en V/V die in andere staten waren voltrokken, waren daar pas legaal na een rechtszaak in 2014. Ze wilden er daarom snel bij zijn.

Ook Mindy Project-actrice Fortune Feimster trouwde deze maand, met haar vriendin Jacquelyn Smith. Ook zij gaf aan dat ze niet langer wilde wachten. “We weten gewoon niet wat er gaat gebeuren nu het Hooggerechtshof van samenstelling is veranderd.”

Powered by Labrador CMS