Big in a wig

“Vaak wordt bij Peru gedacht aan panfluiten en kleine mannetjes, ik wil juist het tegendeel bewijzen”

Dragqueen Envy Peru

Leestijd: < 1 min

Nederland en België tellen honderden fabulous dragqueens. Elke maand stellen we er een aan je voor. Deze keer: Envy Peru, die haar Peruaanse familie moest uitleggen wat het verschil is tussen homo's, travestieten en transpersonen.

Hoe ben je begonnen met drag?
“Ik ben van origine make-up artist. Zo nu en dan postte ik een foto met drag make-up, en daar werd online zo goed op gereageerd. Mijn collega en dragqueen Tabitha moedigde mij aan om volledig in drag te gaan voor mijn eerste lipsync boeking. Aanvankelijk aarzelde ik omdat ik bang was op negatieve reacties van familie of vrienden. Maar ik wist al snel: dít is wat ik wil doen, ik ga me er niet voor schamen en ik ga het goed doen. Sinds december 2016 is Envy officieel geboren, en is alles sindsdien best hard gegaan.”

Wie is je grote voorbeeld op het gebied van drag?
“Miss Fame van RuPaul’s Drag Race is iemand die mij ontzettend inspireert heeft vanaf het moment dat ik begon met drag.”

Envy Peru
Envy Peru door Prisma Compositional

Hoe zou jij je stijl omschrijven?
“Sensueel en vrouwelijk. Ik haal heel veel inspiratie uit sterke vrouwelijke figuren uit het verleden en de toekomst. Ik hou heel erg van het klassieke old Hollywood tot futuristische fembots.”

Waar komt je stage name vandaan?
“Ik was met m’n vrienden op Ibiza, en we zaten te brainstormen over namen. Een vriendin zei dat ze haar dochter later Envy wilde noemen. Ik wilde Peru er ook in hebben, als referentie aan m’n Peruaanse roots. Vaak wordt bij Peru gedacht aan panfluiten en kleine mannetjes, maar ik wilde juist het tegendeel bewijzen.”

Wordt homoseksualiteit door je Peruaanse familie geaccepteerd?
“Dat heeft bij enkele wel even geduurd, want ik kom uit een Zuid-Amerikaanse machocultuur. Uiteindelijk kon ik uitleggen wat het verschil is tussen homo’s, travestieten en transgenders, en hebben ze me geaccepteerd. En is er nu niks wat mij nog tegen kan houden mijn dromen na te jagen.”

Wat is een drag don’t uit je verleden?
“Verkeerde kleur panties, goedkope korsetten, te hoge hakken en naturel make up. Vroeger maakte ik mezelf bijvoorbeeld vrij naturel op, maar als je op een podium in die felle lichten staat, valt alles weg. Tegenwoordig zet ik make-up wat dikker aan met de grootste wimpers!”

Welke collega moeten we volgens jou in de gaten houden?
“The Countess! Zij is een nieuwe meid in de scene en ik heb haar al eens geboekt voor mijn cocktail avond in Taboo. Ze heeft talent, ze is lang en prachtig! Het gebeurt niet vaak dat ik onder de indruk ben, maar ik geloof dat zij iemand is om in de gaten te houden.”

Meer weten van Envy? Check dan haar Instagram.

Coverbeeld: Prisma Compositional

Powered by Labrador CMS