Uitspraken Pride Amsterdam-voorzitter Frits Huffnagel leiden tot grote ophef

COC Amsterdam schort samenwerking op

Leestijd: < 1 min

Frits Huffnagel, voorzitter van Pride Amsterdam, is in opspraak geraakt na uitspraken over de huidige vluchtelingencrisis in NPO Radio 1-programma Spraakmakers. COC Amsterdam eist in een open brief het aftreden van voorzitter Huffnagel en schort tot nader order de samenwerking op met Stichting AGP, organisator van Pride Amsterdam.

Op 3 maart sprak Huffnagel in radioprogramma Spraakmakers over de huidige vluchtelingencrisis aan de grens met Turkije en Griekenland, naar aanleiding van het besluit van de Turkse president Erdogan om Syrische vluchtelingen niet meer aan de grens tegen te houden. Huffnagel zei onder andere van mening te zijn dat Europa geen nieuwe vluchtelingen zou moeten toelaten. “Wij zien een kind en denken dan: o, wat zielig. Terwijl, we zien niet die vader die daarachter staat die misschien oorlogsmisdaden heeft gepleegd en een moeder die daarachter staat die dat heeft gefaciliteerd.” Het hele gesprek is terug te luisteren op nporadio1.nl (vanaf 32.50).

Op social media wordt Huffnagel tot verantwoording geroepen voor zijn uitspraken. Zo eisen de roze netwerken van GroenLinks, PvdA en SP excuses. “Met verbazing en afschuw hebben RozeLinks, PvdA Roze Netwerk en Rood voor Roze kennis genomen van de uitspraken van de voorzitter van de Amsterdam Pride, Frits Huffnagel, in SpraakmakersOp1 over vluchtelingen. Wij betreuren deze uitspraken van een voorzitter van een Pride organisatie die zou moeten staan voor inclusie en diversiteit."

Pride Amsterdam reageerde op de ophef via Facebook. “We willen voor alle duidelijkheid melden dat Pride Amsterdam vindt dat personen die hun land ontvluchten vanwege hun geaardheid en/of genderidentiteit altijd een beroep moeten kunnen doen op de gastvrijheid van het vrije westen, dus ook op Europa in het algemeen en Nederland in het bijzonder.”

Deze reactie komt de organisatie op veel kritiek te staan. Zo heeft COC Amsterdam besloten tot nader order de samenwerking met Pride Amsterdam op te schorten. In een open brief aan Stichting AGP schrijft voorzitter Vanny Reyes: “Vanuit COC Amsterdam e.o. zijn wij het volstrekt oneens met deze zeer ongenuanceerde en kwetsende uitspraken over vluchtelingen en migranten. Ook vinden we dat uw statement als reactie hierop zich onvoldoende distantieert van de uitspraken. We willen u aanraden om serieuze maatregelen te nemen, waaronder minimaal het doen aftreden van de voorzitter.”

Huffnagel heeft inmiddels op de kritiek gereageerd in een reactie op de Facebook-post van Pride Amsterdam. Daarin zegt hij onder meer: “Natuurlijk mag iedereen het met mij oneens zijn, maar mijn mening wil ik toch graag blijven geven. (…) Ik zat in dit programma als Spraakmaker. Niet als voorzitter van welke club dan ook. (…) Ik heb niet gezegd dat alle vluchtelingen oorlogsmisdadigers zijn, wel dat die er tussen kunnen zitten en ik heb ook niet gezegd dat we geen enkele vluchteling meer moeten opnemen. (…) Door de stront en scheldpartijen op social media beperk ik me nu tot deze reactie. Uiteraard ben ik bereid tot discussie over mijn uitspraken, maar nadrukkelijk niet als voorzitter van de Pride, wanneer die discussie weer op normaal niveau gevoerd kan worden.”

Huffnagel reageerde tevens op de ophef in televisieprogramma Goedemorgen Nederland. Daarin zei hij: "Ik denk dat dit grotendeels een misverstand berust, je moet met elkaar van mening kunnen verschillen."

Hans Verhoeven, sinds 2013 ambassadeur van Pride Amsterdam, reageerde op Facebook op de uitspraken van Huffnagel in Spraakmakers en Goedemorgen Nederland. In zijn reactie stelt hij onder meer: “Bij het programma ‘Spraakmakers’ word je doorgaans uitgenodigd vanwege je maatschappelijke functie en de rol die je speelt in de maatschappij. In jouw geval; voorzitter van Pride Amsterdam. Je zat daar dus niet als privépersoon. (...) Je stelde vanmorgen dat ‘men’ over je heen valt omdat je geen uitzondering maakte voor LHBTI vluchtelingen die in hun land worden vervolgd en dat die ‘natuurlijk’ welkom zijn. NEE, Frits, velen in onze community zijn inclusief en maken geen uitzondering, zijn niet van ‘eigen vluchteling eerst’ maar vinden dat mensen die recht op toevlucht hebben hier met open armen ontvangen moeten worden, ongeacht hun seksuele oriëntatie of gender identiteit. Dat is een waarde die wij als organisatie ook uit moeten dragen, in alle geledingen, dus ook het bestuur en ook de voorzitter."

Powered by Labrador CMS