Tweede Kamer maakt zelf wet tegen ‘homogenezing’

Leestijd: < 1 min

Tweede Kamerlid voor D66 Jeanet van der Laan is het beu dat het demissionaire kabinet blijft treuzelen om ‘homogenezing’ te verbieden. In andere landen lukt het wél, dus besloot zij samen met VVD, GroenLinks en PvdA zelf een initiatiefwet te schrijven om dergelijke praktijken nog dit jaar strafbaar te stellen.

Vorige week stuurde het demissionaire kabinet een brief naar de Tweede Kamer waarin staat dat het nog geen verbod wil op het genezen van seksuele gerichtheid of genderidentiteit. In Nederland zijn er nog altijd zo’n vijftien partijen die therapie aanbieden of in gesprek gaan om mensen te genezen.

Alleen onderzoek

De CDA-ministers Hugo de Jonge (VWS) en Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) willen niet verdergaan dan het toezeggen van een onderzoek naar het verbod op homogenezing.

Daarnaast heeft de ChristenUnie in de Tweede Kamer tegengestemd toen een grote meerderheid zich twee jaar geleden uitsprak voor een verbod op homogenezing.

Elders lukt het ook

Jeanet van der Laan is het getreuzel zat. Ze wijst erop dat andere landen ook een verbod hebben, of voorbereiden. Hierbij noemt ze Duitsland en Malta en enkele Amerikaanse staten. “We liepen in Nederland voorop met dit soort onderwerpen, maar nu niet meer.”

Van der Laan vervolgt: “Het gaat hier om mensen in een kwetsbare fase in hun leven. Ik heb als leraar en teamleider op school de worsteling van jongeren vaak genoeg gezien. Daarbij: kinderen in gesloten gemeenschappen beseffen vaak niet eens dat het niet deugt dat hun geaardheid zou moeten veranderen.”

Zware psychische schade

Verder dan de toezegging om genezingstherapieën krachtig tegen te gaan, komt het kabinet niet. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die worden blootgesteld aan dergelijke therapieën, zware psychische schade kunnen oplopen.

Eerder deze week reageerde COC Nederland boos op de kabinetsbrief. De belangenorganisatie vindt dat er nog dit jaar een verbod moet komen. COC-voorzitter Astrid Oosenburg: “Dat je lbhtq-zijn kan ‘genezen’ is een fabeltje, je bent goed zoals je bent.” Ze is blij dat er nu een nieuw initiatief ligt om 'homogenezing alsnog te verbieden.

Bron: Parool / Coverbeeld: Unsplash

Powered by Labrador CMS