TV-serie in de maak over ’s werelds eerste openlijk homoseksuele voetballer

Leestijd: < 1 min

In de jaren tachtig was Justin Fashanu de belangrijkste Britse voetballer die er rondliep in het Verenigd Koninkrijk. Nadat hij zijn professionele carrière had beëindigd, maakte hij in 1990 bekend dat hij gay was. Nu komt er een tv-serie waarin zijn leven centraal staat, genaamd Fash.

Gisteren werd bekend dat Jakub Jankto, een Tsjechische voetballer die op internationaal niveau speelt, uit de kast is gekomen. Hij is daarmee de eerste voetballer op dat niveau die dat tijdens zijn professionele carrière doet.

Topvoetballer

In de jaren tachtig voetbalde de Britse Justin Fashanu op datzelfde hoge niveau. Hij was ook gay, maar wachtte met zijn coming-out tot hij afscheid had genomen van zijn carrière als profvoetballer. Dat was in 1990.

In de jaren die volgden, kreeg Fashanu te maken met homofobie en homohaat, waardoor hij in 1998 een einde maakte aan zijn leven.

Broer John

Fashanu’s broer John, tevens een voetbaltalent, is samen met lhbtq-rechtenactivist Peter Tatchell betrokken bij een nieuwe tv-serie, genaamd Fash, die gaat over het leven van de eerste openlijk homoseksuele voetballer ooit.

Aan filmmagazine Deadline vertelt hij dat hij van zijn broer was vervreemd door alle roddels die over de voetballer rondgingen. Ook kregen beide broers te maken met racisme, wat ze verder uit elkaar dreef.

Het ware verhaal

Scenarioschrijver Kwame Kwei-Armah is aangetrokken voor het script van Fash. In een statement vertelt hij: “Als kind keek ik altijd naar de broers Fashanu. Ze fascineerden en inspireerden mij. Nu breekt mijn hart als ik aan ze denk. Met Fash wil ik in hun verleden duiken.”

Broer John voegt daaraan toe: “Er is veel gezegd en geschreven over de relatie tussen Justin en mij. Het wordt tijd om recht te doen aan het ware verhaal op een manier zoals andere media dat niet kunnen.”

Hoogte- en dieptepunten

In Fash zullen de hoogtepunten uit de carrière van Justin Fashanu voorbijkomen, zoals het feit dat hij in 1981 de eerste zwarte voetballer was in Groot-Brittannië die meer dan 1 miljoen pond verdiende. Uiteraard komt ook zijn coming-out aan bod, en de moeilijke jaren die daarna volgden.

De serie zal te zien zijn op de Britse zender ITV. Wanneer precies is nog niet bekend. Hopelijk volgt daarna ook een uitzending op een van de zenders of platforms die we in Nederland kunnen ontvangen.

Powered by Labrador CMS