Troye Sivan over kritiek op ‘Rush’-video: “Ik was óók onzeker over mijn lichaam”

Leestijd: < 1 min

‘Rush’ is de nieuwe single van Troye Sivan, waarbij hij een hitsige video maakte vol hedonistische dansende, min of meer naakte hunks. Maar, zo luidt de kritiek: het zijn haast alleen maar gespierde twinks. “Gewoon niet aan gedacht”, zegt Troye nu. “We hebben zeker niet gezegd dat we slechts één type wilden laten zien.

Afgelopen vrijdag ging 'Rush' in première, de nieuwe single van Troye Sivan. De bijbehorende video ging meteen viraal, met inmiddels ruim 4,2 miljoen views op YouTube. Te zien is hoe Troye suggestief danst te midden van een aantal leeftijdgenoten, terwijl ze losgaan met drank en drugs. Het gaat er zwoel, hedonistisch en sexy aan toe en is voor velen een lust voor het oog.

Witte twinks met afgetrainde lichamen

Maar niet voor iedereen. Vrijwel direct na het verschijnen van de video kwam er kritiek dat de mensen die te zien zijn in ‘Rush’ wel heel erg eenvormig zijn. Fans van Troye Sivan benadrukten dat ze hem geweldig vinden, maar wijzen erop dat het vooral ‘witte twinks met afgetrainde lichamen’ zijn die de hoofdrol opeisen. Er is kortom weinig oog voor diversiteit.

Zangeres Charli XCX, die eerder samenwerkte met Sivan, neemt het op voor de zanger. Op Twitter schrijft ze: “Ik heb het gevoel dat we in een wereld leven waarin het publiek het gevoel heeft dat kunst het bekijken niet waard is, tenzij die voldoet aan elke onuitgesproken eis. Dat is zo saai.” Ze voegt eraan toe dat het eigenlijk nooit goed is: “Als je iets laat zien dat niet voldoet aan de gemeenschappelijke esthetiek, dan doe je iets raars of probeer je te hard. Maar als je dat niet doet, is het beledigend en niet divers genoeg.”

Troye Sivan reageert

Sivan heeft zelf ook gereageerd. “Ik heb de kritiek zeker gehoord”, vertelt hij aan Billboard Magazine. “Om eerlijk te zijn hebben we er gewoon niet aan gedacht. We hebben zeker niet gezegd dat we één specifiek type persoon in de video wilden hebben. We hebben gewoon een video gemaakt en daar is verder niet veel over nagedacht.”

De Australische zanger reageert ook op een artikel van Vulture.com, waarin wordt gewezen op het gebrek aan diversiteit. “Maar in dezelfde zin stond ook: ‘eet eens wat, stelletje stomme twinks’. Dat vond ik vreselijk om te lezen omdat ik zelf ook onzeker was over hoe ik eruitzag. Ik denk dat iedereen mooi is zoals die is, en dat geldt ook voor mij. Het is belachelijk dat mensen praten over andere mensen hun lichaam.”

Groot succes

Ondanks de kritiek is de video een groot succes. Zo groot zelfs, onthulde Sivan op Instagram, dat de positieve ontvangst ertoe heeft geleid dat er een flink budget klaarligt voor een volgende video.

‘Rush’ staat op het nieuwe album van Sivan dat op 13 oktober verschijnt, Something to Give Each Other. Er staan samenwerkingen op met Oscar Görres, Ian Kirkpatrick, Leland en Styalz Fuego.

Powered by Labrador CMS