Interview

Transgender rolmodel uit SpangaS wil ook ‘normale’ klussen

Actrice Iris Amber Stenger

Leestijd: < 1 min

Het was een spannende week: op 28 oktober 2016 kwam Iris Stenger voor heel puberend Nederland uit de kast als transgender in de jeugdserie SpangaS. Een dag later zat ze bij Zapplive om te vertellen dat ze ook in het echte leven een transvrouw is, maar was het wel zo slim de rol te gaan spelen?

Ze was nog maar vijftien jaar oud toen Iris auditie deed voor een rol in de jeugdserie SpangaS. “Ik zag een oproep staan dat ze een transvrouw zochten tussen de vijftien en achttien jaar oud bij een castingbureau. Na drie audities kreeg ik de rol.”

Tekstschrijfster van het eerste uur Anya Koek vertelde ons eerder al hoe dat ging: “Daar heb ik jaren geleden al voor gepleit, maar toen was niet iedereen daar klaar voor. Toen ik Iris ontmoette, wist ik dat ze perfect was voor de serie. Ze vertelde me dat ze op 3-jarige leeftijd al wist dat ze een meisje is. Haar ouders waren gelukkig heel erg ruimdenkend.

Iris komt uit een klein dorp en de andere dorpsbewoners wisten het ook allemaal: Iris is een meisje. Daarom is ze zo sterk en kon ze deze rol aan. We hebben haar wel gewaarschuwd. Ik zei: ‘Wat doe je jezelf aan? Je gaat nu op tv, heel Twitter kun je over je heen krijgen’.”

Lees ook: “We hebben in SpangaS te lang gewacht met transgender personages”

Waarschuwingen kreeg ze genoeg. Iris: “Voordat ik het contract had getekend, hebben we met mijn ouders aan tafel gezeten. Toen vertelde ze ook dat jaren geleden Jasper Gottlieb in elkaar werd geslagen nadat hij een homorol in de serie speelde. [Jasper, zelf hetero, werd uitgescholden en in elkaar geslagen nadat hij in de serie uit de kast kwam red.] Ze zeiden: het is niet zo makkelijk als het lijkt. Ik heb echter zelf gelukkig nooit nare ervaringen meegemaakt.”

Iris legt het belang van een transgender acteur in een transgender rol uit: “Het gaat om de kleine details. Ik krijg in de serie elke maand een prik om de mannelijke puberteit tegen te gaan. Die spuit krijg je in je bil of bovenbeen, maar in het script stond dat Caro die in haar arm kreeg. Een cisgender-acteur had niet geweten dat die scene niet klopt, ik wel. Het zijn kleine dingen die het realistisch maken.”

Op 28 oktober was de uitzending waarin Caro Out, het personage dat Iris al anderhalf jaar speelt, vertelde dat ze transgender is. Ze vertelt dat, op aanraden van haar broertje, aan haar vriendinnetje Juliette Vrolijks (Florence Vos Weeda). “Ik durfde geen kleding met je te passen. Ik wil het je al een tijdje vertellen, maar het is heel moeilijk… ik snap dat je schrikt, of niet weet wat je moet vertellen. Misschien zeg je niks, dat is ook goed. Het is zoiets als bij jou toen je vertelde dat je borsten kreeg, maar toch anders. Het gaat over uiterlijk, maar ook over innerlijk. Het is niet dat ik onzeker ben, ik weet dit juist heel zeker. Weet je wat transgenders zijn? Dat ben ik dus.”

Bekijk hieronder het fragment, vanaf 15.00 minuut. 

Ze wist direct dat ze bekend wilde maken dat ze in het echte leven ook een transvrouw is. “Een dag later zat ik bij Zapplive. Je ziet of hoort aan mij niet dat ik transgender ben, ik vond het belangrijk dat kijkers wisten dat de rol gespeeld werd door een transvrouw. Ik denk dat een jong voorbeeld belangrijk is voor andere transgenders. Heel veel jonge mensen wisten voorheen gewoon niet wat het is, transgender zijn. Door mijn rol in SpangaS, optreden in Zapplive en de video die ik later op YouTube heb geplaatst, weten steeds meer mensen wat het is.

Rolmodel
Zelf had ze op jonge leeftijd graag een rolmodel zoals zichzelf gehad. “Er waren wel wat documentaires over transgenders, daar heb ik ook veel aan gehad, maar als er een transgender in een populair jeugdprogramma had gezeten, had ik daar veel aan gehad.”

“Mijn rol in SpangaS kwam toen er al veel op tv te zien was over transgenders. Het was booming. Met Caitlyn Jenner en de winst van transgender model Loiza Lamers in Holland’s Next Top Model. Het was beter geweest als er eerder een transgender in SpangaS had gezeten, al was het voor de jeugd natuurlijk wel nieuw, en hebben we in SpangaS echt een mooi verhaal verteld.”

“Castingbureaus zetten mij niet in voor een rol als ‘normale’ vrouw”

Het feit dat ze nu bekend is als transgender actrice, maakt het niet altijd even makkelijk. “Dat betekent niet dat ik alleen maar transgender rollen wil gaan spelen. Mensen moeten begrijpen dat ik ook een gewoon 18-jarige meisje ben. Ik word nu alleen maar gevraagd voor transgender rollen. Ik merk dat castingbureaus mij niet inzetten voor een rol van een ‘normale’ vrouw.

En dat vind ze heel erg vervelend. “Dat zeggen ze natuurlijk niet zo tegen je, maar als andere vriendinnen van mij wel worden gevraagd voor een rol van een 18-jarige blond meisje en ik word een week later gevraagd voor de rol van een transgender vrouw, is dat toch een beetje gek.

Ik ben nog nooit gevraagd om auditie te doen voor de rol van een ‘normale’ vrouw.” Volgens Iris is er nog veel werk aan de winkel. “En niet per se voor de schermen, er zijn al steeds meer transgenders te zien. Meer achter de schermen. Het is nog niet hoe het zou moeten zijn, wie weet wat de toekomst brengt.”

SpangaS is dagelijks te zien om 18.20 uur op NPO 3.

Powered by Labrador CMS