5 vragen aan

“Tony zou ook een influencer of dragqueen kunnen zijn”

Javan Hoen speelt de hoofdrol in Saturday Night Fever

Leestijd: < 1 min

Javan Hoen speelde al rollen in musicals als Addams Family, West Side Story en Hair. Vanaf 2021 speelt hij samen met Vajèn van den Bosch de hoofdrol in de nieuwste versie van de musical Saturday Night Fever. Tijd voor een Q&A.

Wat is jouw persoonlijke relatie tot Saturday Night Fever? Toen de film uitkwam was je natuurlijk nog niet geboren. 
“Ik denk dat iedereen een persoonlijke relatie heeft met Saturday Night Fever. Het gaat namelijk over het hebben van een identiteit. We zoeken allemaal een plek waar we kunnen shinen, waar we kunnen zijn wie we willen zijn. Tony Manero is een vergrootglas van onze maatschappij. Als Saturday Night Fever in deze tijd geschreven zou zijn, dan zou Tony ook een influencer of dragqueen kunnen zijn.”

Dit is niet je eerste musical waar je flink moet dansen. Die grooves zitten er goed in, volgens mij?
“Klopt! Met mijn achtergrond in de breakdance en hiphop ben ik altijd erg bruikbaar geweest als danser. Op 15-jarige leeftijd ben ik ook jazz, modern- en klassieke dans gaan volgen om mij als breakdancer meer te kunnen verdiepen. Ik zie nu met terugwerkende kracht hoeveel profijt ik daarvan heb gehad als breakdancer met danstechniek. Saturday Night Fever speelt zich af in begin jaren zeventig, toen de disco de wereld over nam. Breakdance kwam daarna en de disco was daarvoor een grote inspiratie. De cirkel is dus rond!”

“Ik merk steeds meer dat het verhaal over mij gaat”

Je hebt eerder meegedaan aan het RTL 4-programma Sunday Night Fever.
“Ik woonde destijds nog in Limburg en was dus heel ver verwijderd van de theaterwereld waar ik bij wilde horen. Toen ik door Talpa werd benaderd om mee te doen, heb ik ja gezegd met als doel mezelf in de kijker te spelen bij de producenten. Mijn missie was destijds geslaagd en daardoor heb ik het gevoel dat ik alleen maar gewonnen heb. Het was een onwijs leuke tijd waar ik heel erg veel heb geleerd. Ik ben twee weken na het programma naar Amsterdam verhuist, zonder uitzicht op werk. Gelukkig kwam daar na een paar weken verandering in.”

Hoe ga je jezelf voorbereiden op deze rol?
“Ik ga het heel dicht bij mezelf zoeken. Hoe meer ik het script doorneem, hoe meer ik besef dat het verhaal over mij gaat. Ik ben opgegroeid in Heerlen met vijftien jongens in een alfa-cultuur waar alles draaide om breakdance battles, feesten, vrouwen en kleding. We waren een crew en onafscheidelijk van elkaar. School was bijzaak voor mij en zodra het kon, ging ik trainen en chillen met vrienden. De break- en hiphopcultuur was onze identiteit en daardoor werden we gerespecteerd. Rond mijn zestiende merkte ik dat er meer voor mij moest zijn. Toen werd ik nieuwsgierig naar andere culturen en zodoende kwam ik erachter dat ik het theater in wilde. Dat was een wereld die haaks stond op de wereld die ik kende. Een enorme overgang. Tony bevindt zich in precies dezelfde situatie.”

Wat kan het publiek verwachten in 2021?
“Het gaat een rauwe versie worden, terug naar de essentie van het verhaal. Regisseur Martin Michel heeft de tijd van de disco van dichtbij meegemaakt en samen maken we er een Tony anno 2021 van waar iedereen zich kan herkennen.”

Het duurt nog even, maar vanaf januari 2021 kun je genieten van Saturday Night Fever.

Powered by Labrador CMS