Tony Awards: een ode aan Broadway’s queer klassiekers

Bekijk ook het In Memoriam, gezongen door Billy Porter

Leestijd: < 1 min

Bij de uitreiking van Amerika’s belangrijkste toneelprijzen, de Tony Awards, opende presentatrice Ariana DeBose de show met een queer act vol zoenende mannen en bracht ze een eerbetoon aan allerlei Broadway-hits. Hier de beelden!

Ariana DeBose brak in 2009 door met haar deelname aan So You Think You Can Dance en speelde later rollen in de musicals Hamilton en The Prom en ze won een Oscar voor haar rol in de laatste versie van West Side Story. De queer zangeres/danseres/actrice presenteerde afgelopen weekend de uitreiking van de Tony Awards, de belangrijkste toneelprijzen in de Verenigde Staten.

Eerbetoon

Haar openingsact was een vijf minuten durend eerbetoon aan Broadway’s klassiekers en had een zeer hoog queer-gehalte, met zoenen tussen koppels van hetzelfde geslacht. Shows die voorbijkwamen in de ode, waren Hamilton, A Chorus Line, Hadestown, Cabaret, Chicago en West Side Story. Ook acteur Andre de Shields en regisseur Michael Bennett, beiden gay, werden in het zonnetje gezet.

Prijswinnaars

Wat betreft het lbhtq-gehalte van de prijswinnaars en de rest van de show: dat was ook hoog. A Strange Loop, de musical van Michael R. Jackson over een man die zwart is en gay die een musical schrijft over een man die zwart is en gay, was genomineerd voor 11 Tony Awards en won er twee: voor Beste Musical en Beste Boek bij een Musical.

De reprise van Company won vier tony Awards, waaronder die voor de beste hoofdrol, die ging naar Patti LuPone. Matt Doyle won bij de mannen de beste hoofdrol, ook voor Company.

Twee Tony’s gingen naar Take Me Out, over een professionele basketbalspeler die gay is. Deze musical won in de categorie Best Revival of a Play. Acteur Jesse Tyler Ferguson (bekend van Modern Family) kreeg een Tony voor zijn rol in het stuk.

Hier een overzicht van alle genomineerden en winnaars.

Stephen Sondheim

Verder werd de in november overleden Stephen Sondheim geëerd door Bernadette Peters, die zelf in veel Sondheim-shows heeft gestaan. Ze zong ‘Children Will Listen’ uit Into the Woods.

Tot slot noemen we hier het in memoriam dat Billy Porter zong voor alle Broadway-artiesten die ons het afgelopen jaar zijn ontvallen. Hieronder alle drie de optredens op een rijtje.

Powered by Labrador CMS