Tom Daley: “Alleen samen kunnen we een eind maken aan haat en discriminatie”

Leestijd: < 1 min

Mensen binnen de lhbtq-gemeenschap moeten meer dan ooit samenwerken om een vuist te maken tegen geweld, discriminatie en haat. Deze oproep deed Tom Daley tijdens zijn speech bij de jaarlijkse Gay Times Awards. Verder veroordeelde de schoonspringer de wantoestanden in Qatar.

Tom Daley begon zijn speech met een sarcastische opmerking: “Het spijt me heel erg dat ik moet aankondigen dat Qatar het eerste team is dat het WK verlaat. Qatar is uit het WK”, waarna het publiek begon te juichen. “Maar”, zo vervolgde hij, “Zoals jullie allemaal weten is het op veel plaatsen in deze wereld dodelijk om lhbtq te zijn, gezien de gebeurtenissen dit jaar tot nu toe hebben plaatsgevonden.”

Zichtbaarheid 

Daley vervolgde: “Zichtbaarheid staat gelijk aan vrijheid. Wanneer mensen onze zichtbaarheid beginnen weg te nemen, zullen wij onze vrijheden verliezen.” Hij zei dat hij zich bewust was van zijn privilege als ‘kleine witte homoseksuele man die duikt en af en toe breit’, om vervolgens alle sportorganisaties en -evenementen op te roepen zich uit te spreken vóór lhbtq’s.

“Het is absoluut noodzakelijk dat iedere persoon hier aanwezig opkomt voor de zichtbaarheid van iedereen in deze gemeenschap. Politici die anders beweren, of mensen die ons het zwijgen willen opleggen of aan banden willen leggen wie we zijn, zijn niet oké.”

Een geheel

Daley benadrukt dat de lhbtq-gemeenschap als één geheel moet samenwerken. “Zodra we verdeeld raken en onderling gaan vechten, is het voorbij. Dus moeten we ons verenigen en samen vechten tegen geweld, discriminatie en haat.”

Tijdens het Gay Times Gala ontving Daley een oorkonde voor de onvermoeibare wijze waarop hij zich inzet om lhbtq’s te vertegenwoordigen en voor gelijkheid te pleiten.

Powered by Labrador CMS