Let's talk about sex

“Toen ik probeerde te spoelen, werd het een enorme bende”

Peter (32) probeerde te spoelen

Leestijd: 3 min

Peter (32) kwam uit een vaste relatie en hoorde in zijn omgeving zóveel vrienden praten over anaal spoelen, dat hij het ook besloot te proberen. Maar ging het meteen goed?

“Ik heb eigenlijk altijd vriendjes gehad, en als we anale seks hadden ging het altijd goed. Heel soms zat er na de seks een heel klein beetje poep aan een pik, maar daar werd nooit moeilijk over gedaan. Je kunt altijd onder de douche stappen, toch?” Peter luisterde naar z’n lichaam en was qua ontlasting heel regelmatig. “Ik had altijd van die overzichtelijke poep waarbij je eigenlijk niet eens meer hoeft af te vegen. Ik heb, toen ik relaties had, nooit actief nagedacht over spoelen.”

Toen Peters relatie tot een einde kwam, besloot hij weer eens naar de GGD te gaan, zich ook maar eens te laten vaccineren voor hepatitis B, en wat datingapps te installeren. “Ik ging op date met een iets oudere man. Hij was erg harig, ik vond hem heel aantrekkelijk. Hij was top, en wilde alleen seks met me als ik gespoeld was. Ik had geen idee waar ik moest beginnen.”

“iedereen bleek een andere aanpak te hebben”

“Iedereen bleek een andere aanpak te hebben”

“Een vriend van me zei een keer: ‘wacht maar, jij gaat eens in je leven nog een bed volschijten’, dat klonk wel beangstigend. Ik weet ook nog steeds niet precies wat hij daarmee bedoelde, maar wilde toen ook niet verder vragen.” Hij hoorde meer verhalen van jongens waarbij de seks een wat rommelige afloop had. “Een andere vriend vertelde over een collega die in de scene bekendstond als sloppy: als je seks met hem had moest je daarna bijna altijd je lakens weggooien. Ik wilde niet dat er ook zulke verhalen over míj zouden ontstaan. In porno zag ik dat jongens keihard doorgeneukt werden, zonder dat er ooit viezigheid bij kwam kijken. Dat gaf ook een soort druk.”

Peter besloot advies in te winnen bij vrienden. “Iedereen bleek een andere aanpak te hebben. Een van m’n vrienden had een opzetstuk dat hij op zijn doucheslang schroefde, een ander had een soort bol die hij vol liet lopen met water en dan in zichzelf leegkneep terwijl hij op z’n knieën voorovergebogen het water in zich liet lopen. Dat had ik weleens in een tv-serie gezien. Iedereen was het erover eens: je moet in ieder geval niet te diep spoelen, want dan dan open je een soort toegangspoort tot de hel en ben je uren bezig.”

“bij een snelle seksdate wil je dat dingen alleen maar geil zijn”

Ondanks de wisselende en ook wel beangtstigende adviezen liet Peter zich niet uit het veld slaan. Hij deed een oefensessie. “Ik wilde het op een rustig moment kunnen proberen, zonder de druk van het idee dat er over een uurtje aan date op de stoep zou staan. Ik probeerde het, en het was een mess. Echt een enorme bende. Mijn hele wc zat onder. Dan was het water dat uit me liep nét schoon en was ik opgelucht, kwam even later toch weer een zondvloed aan troep naar buiten.” Peter weet niet precies waar het mis ging. “Misschien gebruikte ik wel teveel water, of te weinig? Het is ook niet iets dat een vriend écht even in de badkamer kan voordoen.”

“Bij een snelle seksdate wil je dat dingen alleen maar geil zijn”

Het haalde voor Peter de lol uit zijn seksleven weg. “Ik probeerde ook te spoelen vlak voor dates, in de hoop dat het dan beter zou gaan, maar zonder succes. Vaak had ik dan maar geen anale seks. Ik ging me er onzeker door voelen, terwijl het in mijn verleden nooit een probleem was om te bottomen zonder ongelukjes. Misschien is de druk minder als je met je vriendje bent? Dan voel je je veiliger. Bij een snelle seksdate wil je dat dingen alleen maar geil zijn, het is vaak een beetje spannend.”

Inmiddels is voor Peter de noodzaak weg om het nog te proberen: hij heeft weer een vaste relatie. “Ik ben gestopt met proberen te spoelen en luister voor en tijdens seks weer naar mijn lichaam, net als vroeger. Tot nu toe is het goed gegaan. Toch denk ik af en toe: zal ik nog eens oefenen, buiten seks om? Dan denk ik terug aan de keren dat ik probeerde te spoelen en het echt een bende werd, en laat ik het zitten. Volgens mij heb ik de meeste succeskans als ik niet spoel en me kan ontspannen. Fingers crossed dat het geen bende wordt, en mocht er wél een ongelukje zijn, dan weet ik zeker dat mijn vriend er relaxt op zal reageren.”

Beeld: Hanna Whittle

Powered by Labrador CMS