Big in a wig

“Toen ik begon met contouring, liep ik met grote, donkere strepen op m’n wangen”

Dragqueen Trés Latraj

Leestijd: < 1 min

Nederland en België tellen honderden fabulous dragqueens. Elke maand stellen we er een aan je voor. Deze keer: Trés Latraj, een kleurrijke verschijning uit het hoge noorden.

Hoe ben je begonnen met drag?
“Ik kwam regelmatig op feestjes als F*cking Pop Queers en Ultrasexi in Amsterdam, waar enorm goede performers staan. Toen ik hen zag, wist ik: dat wil ik ook. Ik had me flink voorbereid op mijn debuut: een dragwedstrijd in Groningen. Maar de wedstrijd werd afgelast. Gelukkig mocht ik later wel een performance doen, en zo is het balletje gaan rollen.”

Wie is je grote voorbeeld op het gebied van drag?
“De Australische clubkid Leigh Bowery. Hij was heel extravagant. Mijn stijl is eigenlijk een mix van Leigh Bowery en Amerikaanse rapper Brooke Candy. Heel artistiek, maar ook een beetje ratchet.”

Heeft Brooke Candy niet een videoclip waarin ze met een gouden outfit aan een Aziatische peuter uitlaat?
“Ja! Dat vind ik echt supermooi. Het ziet er best wel elegant uit met al dat goud, maar dus ook ratchet.”

Trés Latraj
Trés Latraj door Dario & Misja

Jouw make-up is uniek: je schminkt je gezicht meestal in felle kleuren. Waarom?
“Toen ik net met drag begon, wist ik gewoon niet welke kleur foundation ik moest gebruiken. Ik dacht na over een oplossing, en besloot m’n gezicht wit te schminken, met felle kleuren. Zo hoefde ik niet meer te zoeken naar de juiste foundation. Uiteindelijk is het mijn handelsmerk geworden. Het past eigenlijk ook wel goed bij me, want het borduurt verder op die clubkid look.”

Waar komt je stage name vandaan?
“Tijdens tv-show Saturday Night Live was een parodie op een MTV-show uit de jaren 90 te zien, waarin nieuwe housemuziek werd gedraaid. Eén van de artiesten in die sketch heette Trés Latraj. Dat leek me meteen een goede dragnaam, want het klinkt als ‘trailer trash’. Mensen weten vaak niet precies hoe ze m’n naam uit moeten spreken, het kwartje valt pas als ze het horen.”

Wat is een drag don’t uit je verleden?
“In het begin deed ik bijna niet aan contouring. Toen ik besloot dat wél te doen, ging ik een beetje overboard. Ik liep met grote, donkere strepen op m’n wangen. Inmiddels heb ik gelukkig de gulden middenweg gevonden.”

Meer weten van Trés? Check dan haar Instagram.

Coverbeeld: Dario & Misja

Powered by Labrador CMS