Wij willen (Ver)meer!

Toch nog naar de uitverkochte Vermeer-tentoonstelling?

Winq verloot 2 x 2 Rijksmuseum-Vriendschappen

Leestijd: < 1 min

De mateloos populaire Vermeer-tentoonstelling van het Rijksmuseum is inmiddels stijf uitverkocht. Naast het net gevist? Via Winq maak je toch nog kans ’m te zien. Hieronder lees je hoe.

Afgelopen februari opende in de Philipsvleugel van het Rijksmuseum de grootste tentoonstelling ooit van Johannes Vermeer. Nooit eerder werden zoveel schilderijen van de Delftse kunstenaar bijeengebracht. Maar liefst 28 van de 37 werken die hij schilderde zijn er samen te zien. Musea uit de hele wereld leenden schilderijen uit, waaronder New York, Washington, Tokio, Parijs, Londen, Dublin en Edinburgh.

Dichter bij Vermeer

Kijken naar prachtige werken zoals die van Vermeer blijkt bijzonder goed te zijn voor het menselijk brein. Uit onderzoek blijkt dat kunst het cortisolgehalte verlaagt en een positief effect heeft op de gemoedstoestand en het fysieke welzijn van mensen.

Philips en het Rijksmuseum hebben een langdurig partnership en zoeken voortdurend naar nieuwe manieren om mensen met kunst te verbinden. Philips zette samen met kunstenaar Nick Smith en orthopedagoog Natalie van Gelder een project op touw om mensen dichter bij Vermeer te brengen. Patiënten van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven en het Prinses Maxima Centrum in Utrecht, maar ook Philips medewerkers en het grote publiek konden deelnemen aan inspirerende workshops. Gezamenlijk werkte zij aan een reusachtig gemeenschappelijk kunstwerk. “Kunst maken kan ontspannend en belonend zijn, het kan stressniveaus verlagen, waardoor je je mentaal helderder en rustig voelt”, aldus Van Gelder.

Melkmeisje Nick Smith
De onthulling van Nick Smiths interpretatie van Vermeers Melkmeisje.

Melkmeisje in 192 pixels

Het kunstwerk werd op 22 februari onthuld in het Rijksmuseum. Kunstenaar Nick Smith creëerde een moderne kijk op Vermeers wereldberoemde Melkmeisje door zijn interpretatie van het stuk te verdelen in 192 panelen, waarbij elke deelnemer er één schilderde. Nick Smith: “Kunsttherapie richt zich niet op het artistieke talent van de patiënt, maar op zijn vermogen om zijn gevoelens te kanaliseren via kunst. Het is hartverwarmend om de collectieve inspanningen van patiënten van alle leeftijden te zien schitteren in deze moderne versie van een klassieker van Vermeer. Ik ben bijzonder trots dat dit nieuwe ‘meesterwerk’ te zien zal zijn in het Catharina Ziekenhuis.”

Toch nog naar Vermeer

Met dank aan Philips maak je via Winq kans twee Vriendschappen van het Rijksmuseum. Deze zijn een jaar geldig en geven óók toegang tot de Vermeer-tentoonstelling. Je hoeft hiervoor online geen tijdslot te kiezen, al kan het wel zo zijn dat je bij grote drukte even moet wachten. Na een jaar zal het Rijksmuseum vragen of je de vriendschappen wilt verlengen of wilt stopzetten.

Als Vriend van het Rijksmuseum krijg je:

  • onbeperkt en gratis toegang tot het museum en tentoonstellingen, de winkel en het café;
  • toegang wanneer je wilt zonder dat je een starttijd hoeft te boeken;
  • gebruik Vrienden Fast Lane en Vriendengarderobe
    Uitnodigingen voor previews, avondopenstellingen en andere Vrienden activiteiten;
  • meer dan 50 online interviews, lezingen en rondleidingen, exclusief voor Vrienden;
  • 15% korting in de museumwinkel en webshop (boeken uitgezonderd);
  • 10% korting in het café;
  • voorinschrijving voor cursussen en workshops in de Teekenschool.

Kans maken? Vul het formulier hieronder in:

Powered by Labrador CMS