De grote dag

“Tijdens onze bruiloft gaan we helemaal van God los”

Thorn Roos de Vries & Mandy Woelkens over trouwen

Leestijd: < 1 min

In 'De grote dag' vertellen bekende queer koppels over het aanzoek, de bruiloft en het huwelijk als daad van activisme. Acteur/activist Thorn Roos de Vries (25) en journalist/presentator Mandy Woelkens (30) verloofden zich 1,5 jaar geleden: "Ik vroeg me af: zouden mijn queer voorouders het jammer vinden als wij níét zouden trouwen?"

Thorn: “Ik groeide op in de Biblebelt en zag trouwen altijd als oerconservatief. Het is niet dat ik het niet wilde, het hoefde voor mij gewoon niet per se.”
Mandy: “Ik stond er ook altijd zo in. Ik kreeg het huwelijk niet met de paplepel ingegoten; mijn ouders zijn pas getrouwd lang nadat ze kinderen kregen.”
T: “Ik dacht ook niet dat trouwen er voor mij in zat. Ik was zo’n vreemde eend in de bijt binnen mijn mega-heteronormatieve omgeving. Ik dacht altijd: ik kan maar beter veel van mezelf gaan houden, want misschien blijft het daar wel bij. Op mijn 21ste hoorde ik voor het eerst het woord non-binair. Direct besefte ik: dit ben ik. Daarvoor wist ik alleen dat ik niet paste binnen de binaire hokjes ‘man’ en ‘vrouw’.”
M: “Voor Thorn datete ik alleen met cisgender mannen, maar ik labelde mezelf nooit als hetero. Ik heb me nooit laten beperken tot een hokje.”
T: “Via Instagram laten veel non-binaire mensen mij weten dat het hen goed doet om Mandy en mij samen zo gelukkig te zien. Het geeft ze hoop.”
M: “Anderhalf jaar terug vroeg Thorn mij ten huwelijk.”
T: “In Barcelona. We waren daar voor de bruiloft van een collega. Ik had de dag helemaal uitgestippeld. Via Google Streetview had ik zelfs vast een mooie boom uitgezocht waaronder ik haar wilde vragen. Mandy liet zich alleen met geen mogelijkheid meelokken naar die locatie. Flexibel als ik ben wist ik haar uiteindelijk over te halen tot een wandelingetje. Onderweg vond ik een perfect hofje waar ik haar heb gevraagd.” 
M: “Ik was totaal overdonderd, dus vergat in eerste instantie te antwoorden.”
T: “Het duurde echt héél lang.”
M: “Maar daarna was het een volmondig ja.”

Tekst loopt door onder de foto

M: “Een grote bruiloft zit er voorlopig niet in, maar we gaan dit jaar waarschijnlijk wel vast trouwen met een paar intimi erbij.”
T: “Ons droomplan is heel overdreven. Het moet een bruiloft van drie dagen worden, in een kasteel. De eerste dag doen we het nette gedeelte met onze biologische families, de tweede houden we een groot ball met onze gekozen families en de derde dag gaan we helemaal van God los met een gigantisch feest.”
M: “Zo geven we dit burgerlijke instituut onze eigen invulling. Waarschijnlijk doen we dit feest over vijf jaar, om ons jubileum te vieren. Dan kunnen we er rustig voor sparen en hebben we misschien zelfs een kindje dat alles dan bewust kan meemaken.”
T: “We zijn allebei activistisch ingesteld. Ergens is het trouwen voor ons ook een daad van activisme. Ik ben altijd bezig met welke stappen er zijn gezet om te komen waar we nu zijn en welke levens daarvoor verloren zijn gegaan. Ik vroeg me af: zouden mijn queer voorouders het jammer vinden als wij níét zouden trouwen?”

Beeld: Marc Deurloo
Styling: Juan Velazquez Caceres
Grooming: Clayton Leslie @ Frank Agency
Haar (Thorn): Marten Raw

De grote dag Thorn Roos de Vries Mandy Woelkens
De grote dag Thorn Roos de Vries Mandy Woelkens
Powered by Labrador CMS