Timo Schmid

Tijd voor een lesje make-up 101

Column

Leestijd: < 1 min

Binnenkort heb ik hopelijk na vijf jaar studeren eindelijk mijn bachelordiploma gehaald. Hopelijk ja, als ik mijn laatste opdracht met een voldoende afsluit. Ik wil een korte documentaire maken waarin ik mezelf tot dragqueen transformeer. De laatste paar maanden ben ik namelijk helemaal gezwicht voor de wereld van dragqueens, lip syncs en make-up.

Al twee jaar hangt er een grote Conchita Wurst-poster in mijn kamer, welke ik na de EuroPride mee naar huis had genomen. Ik vond haar altijd al bijzonder en het inspireerde me om te zijn wie je wil zijn. Maar nu ik het zelf wil proberen, blijkt het nog best wel lastig te zijn. Het is namelijk best wel moeilijk om iets te willen doen of zijn wat je nog niet geprobeerd hebt.

Al helemaal als je daarbij make-up moet gebruiken, waar ik niet meer van afweet dan de meeste heteromannen. Soms ben ik mezelf aan het opmaken en dan schrik ik van het resultaat: ik lijk eerder depressief dan een mooie dragqueen. Zelf had ik nooit gedacht dat de kunst van make-up zó moeilijk kon zijn. Op YouTube zijn er wel genoeg voorbeeldfilmpjes te zien, maar zo een-twee-drie gaat het niet.

Soms ben ik mezelf aan het opmaken en dan schrik ik van het resultaat: ik lijk eerder depressief dan een mooie dragqueen.

Wanneer ik uitga in een homobar of club zie ik ook best veel jongens die make-up dragen. Van een beetje foundation of mascara tot een hele geschminkte kop inclusief bijpassend kostuum. Stiekem denk ik dan altijd: shit, wanneer ga ik nou zo eens uit? Er is best wat lef voor nodig om jezelf zo ‘out of the box’ te tonen. Veel mensen vinden misschien dat het maar een ordinaire schreeuw om aandacht is, maar ik zie achter die uren werk en oefening wél een mooie verschijning.

Het is voor jongens ook nog best wel een taboe om make-up te dragen, terwijl het bij vrouwen meer regel dan uitzondering is. Bij iedere make-upafdeling in elke willekeurige winkel is alles gericht op vrouwen, daar kom je als man dan misschien niet zo graag (ook al zou je er maling aan moeten hebben). Terwijl ik bij sommige mannen weleens denk dat een beetje make-up niet eens zoveel kwaad kan. Je ziet er niet alleen beter uit, maar het geeft je ook meer zelfvertrouwen.

Bij sommige mannen denk ik weleens dat een beetje make-up niet eens zoveel kwaad kan.

Onder jongeren lijkt make-up wel steeds frequenter voor te komen. Vorige zomer was ik met mijn nichtje naar een drogist gegaan om daar alvast wat make-up te kopen voor mijn toekomstige dragqueen-ervaring. Een jonge en mannelijke medewerker hielp ons maar al te graag met het zoeken naar de juiste make-up. Toch is echte vooruitgang of verandering er sindsdien nog niet van gekomen.

Daarom ben ik ook blij dat ik het nu combineer met mijn afstuderen: er is geen weg meer terug. In de tussentijd ben ik vrijwel alle Gaga-nummers aan het meezingen en kijk ik goed rond naar een geschikte outfit. En als je binnenkort een dragqueen tegenkomt die nog een lesje make-up kan gebruiken, dan ben ik dat waarschijnlijk. Mijn dragnaam heb ik trouwens nog niet gevonden, dus alle tips zijn welkom!

Coverfoto: Peter van der Wal

Powered by Labrador CMS