Column

Sun’s out, guns out!

Pim Nugteren

Leestijd: < 1 min

Eindelijk! De zomer is weer op komst. Na weer een lange en koude winter gevuld met dipjes, of zeg maar gerust depressies, en vooral een hele droge huid, is het nu weer tijd om de eerste natuurlijke UV-straaltjes over die perkamenten huidlagen te laten vloeien. En dat verandert meteen alles!

Ik open mijn ogen en rek me uit op wat alweer een zaterdagmiddag blijkt te zijn. De zon lacht me toe en vult mijn huis met warmte. Wanneer ik uit het raam kijk, zie ik terrassen gevuld met mensen die, ook al moet de klok nog één uur slaan, gulzig aan hun glas rosé slurpen. Het leven lacht me weer toe. Niet meer elke ochtend in de duisternis op de tast zoeken naar het lichtknopje. Niet meer de kantoordeur achter je dichtslaan aan het einde van een lange dag werken om vervolgens het gevoel te krijgen dat de dag al ten einde is en je net zo goed maar meteen weer je bed in kunt kruipen. Nee, de donkere dagen zijn eindelijk achter de rug en een zomer vol vertier lacht mij weer toe. Pride, Milkshake, concerten, festivals en feestjes én niet te vergeten het Eurovisie Songfestival. Mijn leven heeft weer betekenis gekregen!

Ik heb er nooit een geheim van gemaakt dat ik een diepe gruwelijke grafhekel aan de winter heb. Sneeuw, kou, en zelfs de Kerst; het kan mij allemaal gestolen worden. Enkel in de lente en zomer beleef ik mijn hoogdagen. Vol frisse moed schiet ik dan ook mijn bed uit en open ik mijn kast om de perfecte zomerse outfit in te glippen, maar meteen begint daar ook alweer de eerste stress. Want waar ik vorige zomer nog weg kon komen met mijn afgetrapte Vans en spijkerbroek met gaten, is mijn garderobe nu toch wel weer aan een zware refresh toe. Nieuwe zomer, nieuwe regels.

Is de ietwat simpele Sauvignon nog wel een ding, of heeft deze dit jaar plaats moeten maken voor alweer een Mojito of Gin & Tonic-achtige hype?

Dat geldt natuurlijk ook voor de terrassen. Het angstzweet breekt me uit. Ik zal toch niet mijn favoriete hotspot, de plek waar ik vorige zomer dagelijks de zon heb zien ondergaan onder het genot van mijn vijfde, zesde, of misschien zelfs wel zevende Sauvignon Blanc, dit jaar moeten inruilen voor de nieuwe - door ELLE uitverkoren - top 5 hipste terrassen van Amsterdam? Wat moet ik er bestellen? Is de ietwat simpele Sauvignon nog wel een ding, of heeft deze dit jaar plaats moeten maken voor alweer een Mojito of Gin & Tonic-achtige hype? Met wie zou ik mijzelf überhaupt op dat terras gaan draperen? Mijn winterslaap is nou niet bepaald goed geweest voor mijn sociale contacten. Mijn meest recente als ongelezen gemarkeerde Whatsapp-bericht stamt alweer van zo’n 14 werkdagen terug.

De stress gierde door mijn lichaam en dat werd alleen nog maar erger toen ik eens goed in de spiegel keek. Ik kon mezelf wel wat aandoen. Waarom had ik ook alweer ergens tegen december besloten dat het wel even prima was om niet meer naar de gym te gaan? Waarom moest ik ook alweer zo nodig ja zeggen tegen dat extra stukje kalkoen tijdens het kerstdiner? Of die oliebollen op de nieuwjaarsreceptie? De gevolgen waren onomkeerbaar te aanschouwen in mijn spiegelbeeld. Dat wordt dus eerst weer een crashdieet, sapkuurtje en detox. Gevolgd door een shopping spree, een dagbesteding aan Whatsappjes sturen en een crashcourse hip zijn. Ach, wat houd ik toch van de zomer…

Coverbeeld: Peter van der Wal 

Powered by Labrador CMS