uit onze archieven

Stijn de Vries maakte een docuserie over (zijn) maagdelijkheid

“Ik wil een eerlijker beeld van maagdelijkheid schetsen”

Leestijd: 6 min

Stijn de Vries is 23 en nog maagd. In Jong Geleerd, Nooit Gedaan, een documentaireserie voor Spuiten en Slikken, neemt hij de kijker mee in hoe dat zo gelopen is. “Eén vriendin was stomverbaasd: ze dacht dat ik met half Amsterdam het bed had gedeeld.”

Nee, Stijn is niet aseksueel, maar meestal is dat wel de eerste vraag die hij krijgt als hij mensen vertelt nog nooit seks te hebben gehad. Een groot deel van de reden dat hij nog maagd is, ligt volgens Stijn bij de omgeving waarin hij opgroeide. “Tot mijn achttiende woonde ik in Almelo, waar ik al opviel wanneer ik jeans droeg met een gat erin. In die tijd was ik maar half uit de kast. Alleen mijn familie wist ervan af. Ik kende maar één andere jongen die gay was en die vond ik niet aantrekkelijk. Sowieso zag ik zoenen met jongens in die tijd niet als een optie.”

Heb je in Twente geëxperimenteerd met meiden?
“Op mijn vijftiende heb ik een keer met een meisje getongd, puur om ervan af te zijn. Er werd wat afgeroddeld over mijn seksualiteit, zo kon ik mijn vrienden bewijzen dat ik niet gay was.”

Denk je dat je al ontmaagd was als je hetero was geweest?
“Absoluut, het was dan veel makkelijker geweest iemand te vinden. Waarschijnlijk had ik net als mijn zussen lekker carnaval gevierd en achter die feesttenten wordt wat afgeneukt, kan ik je vertellen.”

een nieuw begin

Op zijn achttiende verhuisde Stijn naar Utrecht voor een studie Journalistiek, maar ook daar was hij nog niet honderd procent zichzelf. “Een nieuwe stad, een nieuwe klas, nieuwe mensen; ik wilde de kat nog even uit de boom kijken. In mijn tweede jaar was ik wel helemaal out en proud, maar in die tijd dacht ik niet zoveel na over seks en relaties. Ik was veel te druk met studeren, vrienden maken, uitgaan en reizen. Tot mijn twintigste vormde het maagd zijn eigenlijk geen groot probleem voor me.”

Hebben er nog andere factoren een rol gespeeld in de reden dat je nog geen seks hebt gehad?
“Onzekerheid. Ik vond mezelf tot mijn twintigste niet bepaald bloedknap. Die onzekerheid hebben de meeste tieners natuurlijk, maar bij mij resulteerde die erin dat ik jongens op afstand hield omdat ik niet gekwetst wilde worden. Al met al komt het op het volgende neer: het is er simpelweg niet van gekomen.”

Stijn de Vries Jong Geleerd Nooit Gedaan
Beeld: Tengbeh Kamara

Zijn er veel toenaderingen geweest van jongens?
“Ik heb een paar dates gehad, maar vaak dacht ik al na tien seconden: wat dóé ik hier? De ene keer ergerde ik me aan hoe iemand dronk of at, de andere keer was iemand binnen tien minuten halsoverkop verliefd. Sowieso heb ik een zieke eisenlijst, die behandelen we ook in de documentaire.”

Wat staat daar allemaal op?
“Hoge jukbeenderen, lichte ogen, lang, kaak als een strijkijzer. Het is echt walgelijk. Ik laat in de serie een compositietekenaar op basis van mijn eisenlijst mijn ideale droomman tekenen. Ik snap echt wel dat ik die natuurlijk nooit ga vinden. Overigens vind ik absolute perfectie niet aantrekkelijk. Ik val op mannen met iets wat hen anders maakt: een wijnvlek, een moedervlek, een net wat grotere neus. Daarbij: uiterlijk brengt mensen bij elkaar, innerlijk houdt mensen bij elkaar. Je kunt nog zo’n knapperd te pakken hebben, als het een kreng is of je normen en waarden liggen mijlenver uit elkaar, dan wordt het niets.”

“een vriendin zei ooit gekscherend: ‘de dag dat jij ontmaagd wordt, wordt een nationale feestdag.’”

Hoe verhoud jij je inmiddels tot je maagdelijkheid?
“Sinds anderhalf jaar ben ik klaar voor seks. Vorig jaar verhuisde ik van Utrecht naar Amsterdam, met het idee: deze zomer ga ik naar de Reguliersdwarsstraat, loop ik een leuk type tegen het lijf en ga ik van bil. Maar toen kwam corona. Het zit allemaal niet mee.”

Heb je ooit gedacht: ik ga op seksdate, dan heb ik het maar gehad?
“Ik heb weleens op het punt gestaan ergens op of onder te kruipen om het achter de rug te hebben, ja, maar inmiddels ben ik dat station gepasseerd. Ik wil niet dat de eerste keer een vluggertje, een willekeurige onenightstand is.”

Voor veel mensen valt de eerste keer nogal tegen. Heb je daar rekening mee gehouden?
“Vóór deze serie dacht ik: wat een gelul, de eerste keer wordt harstikke leuk, mensen zijn gewoon negatief. Maar in de serie ga ik in gesprek met leeftijdsgenoten die al wél ontmaagd zijn en zo ben ik tot een ander inzicht te komen. Voor veel van hen viel het echt tegen. Het was niet altijd rampzalig – soms wel – maar vaak wel erg klungelig en awkward.”

Ervoer je vanuit je omgeving druk om ontmaagd te worden?
“Een goede vriendin van me zei ooit gekscherend: ‘De dag dat jij ontmaagd wordt, wordt een nationale feestdag.’ Daar kon ik wel om lachen. Mijn vrienden en ik praten heel open over alles. Nadat ik ontmaagd ben, stuur ik ze denk ik gelijk een appje. Toch ervaar ik druk, maar die ontstaat denk ik meer door de manier waarop mijn omgeving over seks spreekt.” 

In welke zin?
“Ik hoor mensen vaak kletsen over stomende vrijpartijen en op die momenten denk ik: kom óp Stijn, schiet eens op, iedereen heeft seks behalve jij. Ik kan over alles meelullen, behalve over seks. Ik weet simpelweg niet hoe het is.”

Heb je wel een goed seksleven met jezelf?
“Zeker, net als het grootste deel van Nederland kijk ik porno. Ik maak me geen illusies: ik weet dat echte seks daar niets mee te maken heeft. Niet iedereen heeft een knots van een lul of een sixpack waar je kaas op kunt raspen en een penis glijdt echt niet een-twee-drie een kont of vagina in, dat snapt volgens mij elk weldenkend mens. Het grappige is dat ik voor iemand die nog nooit seks heeft gehad relatief veel weet over seks. Voor BNNVARA maakte ik zelfs een queer sekslesvideo, waarin ik onder meer uitlegde hoe een anale douche werkt, terwijl ik die zelf nog nooit heb gebruikt.”

Wanneer ontstond het idee voor Jong Geleerd, Nooit Gedaan?
“Februari dit jaar deed ik mee aan BNNVARA Academy, een opleidingstraject voor jonge mediatalenten. Op de redactie praat iedereen heel open over alles, van drugs tot seks en weer dacht ik: shit, daar kan ik dus niet over meepraten. Ik begon het echt irritant te vinden. Van Spuiten en Slikken heb ik als tiener heel veel geleerd over seks, behalve hoe je ermee omgaat als je het niet hebt. Na anderhalve maand ben ik met het schaamrood op mijn kaken op de producent afgestapt en heb ik ze mijn verhaal verteld en mijn idee gepitcht.”

Stijn de Vries over Spuiten en Slikken-documentaireserie Jong Geleerd Nooit Gedaan
Beeld: Tengbeh Kamara

Wat voor beeld had jij van een maagd?
“In mijn beleving was een maagd een nerdy man van in de veertig, die nog bij zijn ouders woont en sociaal superongemakkelijk is. Maar ik ben 23, woon op mezelf en lul je de oren van je kop. Eén vriendin was stomverbaasd: ze dacht dat ik met half Amsterdam het bed had gedeeld. Veel mensen denken dat alle homo’s er vrolijk op los neuken. Lekker doen, als je dat leuk vindt, maar dat beperkte beeld van de scene heeft mij best in de weg gezeten.”

Wat was je hoofddoel met deze documentaireserie?
“Een eerlijker, breder beeld van maagdelijkheid schetsen, maar het filmen van Jong Geleerd, Nooit Gedaan werkt ook therapeutisch. Door het maken van deze documentaire ben ik chiller geworden over het idee van seks. Ik ga samen met een aantal andere maagden met de billen bloot. We weten allemaal niet hoe het is om seks te hebben en dat werkt heel verbindend.”

Hoe gaat de serie eruitzien?
“Het worden vier afleveringen van ongeveer 12 minuten, die samen één verhaal vormen. Het wordt integer, maar de serie zit ook vol knipogen. Zo organiseerde ik een maagdendiner, waarbij iedereen en alles in maagdelijk wit gehuld was. Aan tafel zitten allemaal leuke maagden: van een jongen van 31 die een cursus ‘vrouwen aanspreken’ volgt, tot een 26-jarige, bloedknappe moslima die zichzelf bewaart voor het huwelijk. Je ziet in de serie mensen die maagd zijn, maar van wie je het in eerste instantie waarschijnlijk niet gelijk had verwacht.”

Wat was er gebeurd als je tijdens het draaien een leuke jongen was tegengekomen. Heb je jezelf die vraag van tevoren gesteld?
“Al had de mogelijkheid zich voorgedaan, dan had ik denk ik gewacht. Dan was mogelijk impliciet het beeld ontstaan: deze jongen is 23 en het wordt hoog tijd dat hij ontmaagd wordt. Ik wil juist laten zien dat het oké is om het op je eigen tempo aan te pakken. Ik denk dat ik er zelf relaxter in had gestaan als ik deze serie op mijn negentiende had gezien.”

Wat stel je je erbij voor als je seks hebt gehad? Verandert er dan iets?
“Ik denk dat ik na mijn ontmaagding wat makkelijker word over seks. Ik denk dat ik een soort opluchting ervaar, waarschijnlijk denk ik: heb ik híér zo moeilijk over gedaan?” 

Jong Geleerd, Nooit Gedaan is hier terug te kijken.

Powered by Labrador CMS