vijf vragen aan

Stephan Komduur: “Ik waak ervoor me te positioneren als biseksuele presentator”

Over rolmodellen, nachtbraken en radio maken

Leestijd: 2 min

Zijn privéleven houdt radiopresentator Stephan Komduur grotendeels voor zichzelf, al is hij over zijn biseksualiteit steeds opener. “Ik ben in gaan zien dat het van waarde kan zijn.”

Hoe kwam je bij de radio terecht?
“Ik ben er altijd gefascineerd door geweest. Als tiener hield ik vanuit mijn slaapkamer mijn eigen internetradiostationnetje bij voor familie en vrienden. In Nijmegen ben ik op een gegeven moment programma’s gaan maken bij de lokale omroep en via een studie Media, Informatie en Communicatie en daarna de NPO Campus, een opleidingstraject voor radiomakers, ben ik in de nacht van NPO Radio 1 beland.”

Vanwaar die voorliefde voor radio?
“Radio is snel, veelal live en wordt met een klein team gemaakt, zeker wanneer je het vergelijkt met televisietalkshows als Op1. Ik vind dat iets magisch hebben. Vier dagen per week presenteer ik Vroeg! – een praatprogramma dat z’n naam eer aandoet: we zenden uit tussen 05.00 en 06.00 uur. Daarin ga ik een uur lang in gesprek over een onderwerp dat die dag het nieuws gaat bepalen. Echt een luxe, overdag is er op de radio voor zoveel diepgang nauwelijks ruimte.”

Drie jaar geleden wijdde je een uitzending van Vroeg! aan Bi Visibility Day. Daarin maakte je kenbaar zelf ook onder de bi+ paraplu te vallen. Wanneer ontdekte je dat?
“Een specifiek moment was er niet. Ik had af en toe een onenightstand of scharrelde wat met meisjes. Pas een paar jaar geleden realiseerde ik me dat ik jongens eigenlijk net zo interessant vind en ben ik dat gaan verkennen.”

“gay mannen die me zeggen: wacht maar, je komt er nog wel achter dat je homo bent. naar vind ik dat”

Voel je als mediamaker een verantwoordelijkheid aandacht te besteden aan dat deel van je identiteit?
“Ik waak ervoor me te positioneren als Stephan Komduur, de biseksuele radiopresentator. Mensen luisteren het soort radio dat ik maak vooral voor de inhoud, niet om meer te weten te komen over mij. Toch ben ik sinds een jaar opener over mijn biseksualiteit. Ik ben in gaan zien dat het waarde kan hebben. Niet dat ik ze bewust gemist heb, maar voorbeelden had ik op dat vlak niet als tiener; in de media zag ik vooral homoseksuele en lesbische mensen, niets ertussenin. De zichtbaarheid van biseksualiteit laat nog steeds te wensen over. Ik vermoed dat ik daardoor nog steeds af en toe met ongeloof te maken krijg, gay mannen die me zeggen: wacht maar, je komt er nog wel achter dat je homo bent. Naar vind ik dat.”

Wat zijn je toekomstdromen op radiogebied?
“Ik wil op den duur de nacht uit – opstaan om 03.30 uur went nooit – maar ik heb niet per se de ambitie muziekradio te gaan maken. Bij commerciële zenders heerst vaak nog een machosfeer in de dagprogrammering. Volgens mij zijn er daarom relatief weinig vrouwen te horen. Het is ook een van de redenen die mij ervan weerhouden heeft die kant van de radiowereld verder te verkennen. Sowieso gaat mijn hart sneller kloppen van nieuwsradio. Het gaat soms allemaal best snel. Ik heb mijn dromen al een paar keer moeten bijstellen omdat ze werkelijkheid werden. Ik moet ook leren te genieten van het moment.”

Stephan Komduur is te horen als host van Vroeg! (ma-vrij tussen 05.00 en 06.00 uur) en is sinds maart 2024 de nieuwe presentator van lunchprogramma De Nieuws BV (ma-vrij tussen 12.00 en 13.30 uur), beiden op NPO Radio 1. 

Powered by Labrador CMS