Staatssecretaris: publicatie gevlucht homokoppel in magazine ‘niet wenselijk’

Situatie is nu levensgevaarlijk

Leestijd: < 1 min

Nadat een gevlucht homostel met naam en toenaam én een coverfoto verschenen in het magazine VreemdelingenVisie, heeft staatssecretaris Ankie Broekers-Knol toegegeven dat dit ‘niet wenselijk’ is. Ze zegt echter ook dat de heren mondeling toestemming hadden gegeven voor de publicatie. Wat niet zo is.

LGBT Asylum Support trok vorige maand aan de bel nadat bekend was geworden dat twee asielzoekers die een relatie met elkaar hebben, met naam en toenaam werden genoemd in een interview met VreemdelingenVisie, een online magazine dat wordt gemaakt door de dienseten COA, IND en DT&V.

Mondelinge toestemming
Ook stond het stel met een foto op de cover van het magazine. Beide heren hebben hier nooit mee ingestemd, wetende dat het vrijgeven van hun identiteit als asielzoekers die nog in procedure zijn, levensgevaarlijk is. Staatssecretaris Ankie Boekers-Knol beweert van wel: ze heeft de Tweede Kamer geïnformeerd dat er mondeling toestemming zou zijn verleend. Wel noemt ze de ontstane situatie ‘niet wenselijk’ en onder druk van LGBT Asylum Support is het artikel offline gehaald.

De staatssecretaris erkent dat er bij de totstandkoming van het artikel is nagelaten om te controleren wat de verblijfsstatus van de betrokkenen is.

Ongelofelijk
“Het is inderdaad ongelofelijk!”, stelt Sandro Kortekaas, voorzitter LGBT Asylum Support, die beide uitgeprocedeerde asielzoekers bijstaat. “In geen enkele publicatie mag het Ministerie uitgeprocedeerde asielzoekers met voor-, achternaam, leeftijd, land van herkomst als ook portretfoto’s publiceren, gezien niet enkel bescherming van persoonsgegevens als ook het gevaar en reële risico’s bij eventuele terugkeer naar land van herkomst. Dat ziet de staatssecretaris in haar brief ook als niet wenselijk. Waarom er alsnog door de redactie overgegaan is tot publicatie, is geheel onduidelijk. Alle Diensten hebben vervolgens de privacy van beiden geschonden. Beelden blijven lang op internet circuleren waarmee de schade in feite niet te overzien is.”

Opgespoord
Beide asielzoekers voelen zich angstig omdat media vanuit hun land van herkomst beiden inmiddels in Nederland hebben opgespoord. Het is zeer ernstig dat de redactie van het magazine VreemdelingenVisie achteraf aangeeft dat er mondeling ingestemd zou zijn in publicatie en in reactie naar beiden niet wil toegeven dat door de publicatie er schending van hun privacy heeft plaatsgevonden. LGBT Asylum Support en de uitgeprocedeerde asielzoekers hebben daarom een klacht ingediend van een datalek bij de Autoriteit Persoonsgegevens. 

Nieuwe asielaanvraag
Zolang de staatssecretaris geen directe verblijfsvergunning verleent op basis van schending privacy, bereidt LGBT Asylum Support samen met de asieladvocaat beiden voor op een nieuwe asielaanvraag. Kortekaas: “Terugkeer naar land van herkomst is door toedoen van deze publicatie niet alleen onmogelijk maar zeker voor beiden levensgevaarlijk geworden.”

Powered by Labrador CMS