Splinter Chabot slaat eerste herdenkingsmunt voor COC

Leestijd: < 1 min

“Ik kan meer mezelf zijn, door wat het COC heeft bewerkstelligd. En nu is het onze taak om weer meer vrijheid te creëren voor de generaties ná ons.” Met die woorden heeft Splinter Chabot het eerste ’50 jaar erkenning COC vijfje’ geslagen.

Op 27 september heeft Splinter Chabot het eerste 50 jaar erkenning COC Vijfje geslagen. De eerste slag vond plaats in Hotel Mercier aan de Amsterdamse Rozenstraat, waar jarenlang het landelijk hoofdkwartier van de organisatie gevestigd was. De herdenkingsmunt is ontworpen door Coen van Ham en is geslagen in opdracht van het Ministerie van Financiën. De 50 jaar erkenning COC herdenkingsmunt is verkrijgbaar op www.knm.nl.

Vrijheid creëren

“Ik kan meer mezelf zijn, door wat het COC heeft bewerkstelligd. En nu is het onze taak om weer meer vrijheid te creëren voor de generaties ná ons, zodat ook zij hand-in-hand en verliefd het leven kunnen leiden dat ze willen leiden. 50 jaar COC erkenning, en gelukkig gaan ze door! Net zolang totdat iedereen overal zichtbaar zichzelf kan zijn”, aldus Splinter Chabot.

COC
COC

“We beschouwen de munt als een prachtige blijk van erkenning”, aldus Astrid Oosenbrug en Marie Ricardo, voorzitter respectievelijk directeur van COC Nederland die de eerste munt in ontvangst namen. “Erkenning voor het COC als organisatie, voor wat we samen voor de regenbooggemeenschap hebben bereikt en voor het werk dat nog gedaan moet worden op weg naar een samenleving waar iedereen zichzelf kan zijn.”

Driemaal is scheepsrecht

COC is de oudste, nog bestaande lhbtqi+ beweging ter wereld. De organisatie zet zich in voor belangenbehartiging, gelijke rechten en sociale acceptatie van lesbische, homoseksuele, bi+, transgender en intersekse personen (lhbtqi+). Hoewel het COC al meerdere keren de aanvraag voor het ontvangen van rechtspersoonlijkheid indient, wordt deze tot twee keer toe afgewezen vanwege weerstand uit Den Haag.

Een derde poging heeft wel succes: op 19 september 1973 ontvangt COC de erkenning, vaak aangeduid als ‘koninklijke goedkeuring’ van de Nederlandse overheid. Deze erkenning betekent veel: het staat voor het streven naar gelijke behandeling door de overheid.

Ontwerp

De 50 jaar erkenning COC herdenkingsmunt is ontworpen door Coen van Ham. De ontwerper staat met de munt stil bij de ontwikkelingen die Nederland mede dankzij het COC heeft gezet. De munt is ontworpen als dwarrelende confetti: de verschillende soorten confetti staan voor de mijlpalen die het COC heeft bereikt. De herdenkingsmunt is direct verkrijgbaar via de website van de Koninklijke Nederlandse Munt.

COC
COC

Rozenstraat

Het hoofdkwartier van COC Nederland was jarenlang gevestigd aan de Amsterdamse Rozenstraat, waar zich nu Hotel Mercier bevindt en waar de eerste herdenkingsmunt wordt geslagen. Vanuit het pand aan de Rozenstraat coördineerde de organisatie lokale, nationale en internationale activiteiten.

Bovendien is het pand voor veel mensen nog altijd het gezicht van het COC vanwege de vele clubavonden en andere activiteiten die er plaatsvonden. Het regionale COC Amsterdam en omstreken houdt op deze locatie nog altijd kantoor.

Powered by Labrador CMS