happy couple on tour

Maurits de Bruijn (links) en Don.

“Soms zit er een schaduwkant aan het allerfijnste van iemand”

Don en Maurits reden naar Maastricht

Maurits de Bruijn (links) en Don
Leestijd: 4 min

In deze aflevering van a Happy Couple ging Winq met Don (29) en Maurits (36) in de splinternieuwe Mini Countryman een weekendje naar Maastricht. Onderweg verrasten wij het stel met een aantal opdrachten.

Hoe hebben jullie elkaar leren kennen?
Don
: “We kenden elkaar al van gezicht, maar onze eerste echte date was via Grindr. Op 8 september is dat precies vier jaar geleden. We hadden Grieks eten afgehaald en dat in het park opgegeten, met wijntjes erbij. En heel lang gekletst.”
Maurits: “We hadden nog niet afgesproken wat we zouden gaan doen. Wel dat we naar het park zouden gaan. Ik wilde heel graag patat eten, maar dat wilde Don niet.”
Don: “Dat wilde ik niet, nee.”
Maurits: “Dus toen werd het Grieks. Toen ik hem in het echt zag, vond ik hem wel erg leuk. Dat boezemde wel vertrouwen in.”
Don: “Tegenwoordig eten wij eigenlijk nooit meer Grieks.”
Maurits: “Terwijl het wel heel lekker is. Misschien wilde jij overkomen als iemand die geen patat eet?”
Don: “Ik vond dat een beetje karig voor een eerste date.”

Maurits de Bruijn en Don Yaw Kwaning in Maastricht
Don (links) en Maurits.

Jullie zijn nu bij de tentoonstelling ‘Barbie & Ken: al bijna 60 jaar een setje’. Hadden jullie vroeger zelf ook barbiepoppen?
Maurits: “Zeker. Ik kreeg ze echt voor mijn verjaardag maar ik kan mij niet meer goed herinneren welke barbiepoppen ik had. Wel dat ik vaak de kop eraf trok en dan kreeg je ze er heel moeilijk weer op. En ik had een roze Barbie-jeep. Daar was ik erg gelukkig mee. En een Barbie-huis, dat was helemaal te gek. Ik stopte er ook dino’s in trouwens.”
Don: “Ik heb de barbiepoppen van mijn zus overgenomen. Dus die poppen waren altijd al in mijn leven en ik speelde er vaak mee. Het was voornamelijk kleding wisselen en ze met elkaar laten kletsen.”
Maurits: “Aah…”

Mini Countryman met bagage
Dit moet allemaal mee...
Mini Countryman met ingeladen bagage
En dat past er ook gewoon in.

Nu zijn jullie een weekendje weg in eigen land. Maar als jullie samen verder weg op vakantie gaan, waar gaan jullie dan heen?
Don: “We gaan vaak naar Ibiza.”
Maurits: “Dat klinkt heftiger dan het is.”
Don: “Dat is dan een rustige vakantie hoor. We gaan één of twee keer per jaar.”
Maurits: “Mijn ouders hebben daar een huis en dat is heel fijn. Voordat ik Don leerde kennen, kwam ik er niet zo vaak, maar hij was er meteen heel erg weg van. Daarom ging ik er ook weer iets meer van houden.”
Don: “Vorig jaar was ik er voor het laatst.”
Maurits: “Ik ben dit jaar nog geweest. Ik schaam mij bijna om het te zeggen maar mijn vader zat er ‘vast’ tijdens Covid-19 en ik ben toen met mijn moeder meegegaan om ze te herenigen. Ze hadden elkaar zes maanden niet gezien. De mondkapjesplicht ging in toen wij er waren.”
Don: “We hopen dit jaar nog wel te kunnen gaan, want ik word dertig in september. Hopelijk kunnen we mijn verjaardag daar vieren.”
Maurits: “Die code oranje moet wel even goedkomen.”

“Soms zit er een schaduwkant aan het allerfijnste van iemand”

Wat vinden jullie het leukst en het lastigst aan elkaar?
Don: “Ik weet het! Het lastigste vind ik Maurits' gevoeligheid. Hij is hoogsensitief en heel gevoelig voor geluiden, bijvoorbeeld van de buren. Of geuren – die kunnen ook erg zijn emotie bepalen en daar kan hij ook weleens negatief op reageren. Omdat ik ook erg gevoelig ben, reageer ik vervolgens weer op hem en dan zijn we samen ineens in niet zo’n goede stemming als er buiten bijvoorbeeld te veel lawaai is. Het leukste vind ik Maurits' humor. Hij heeft echt goede humor, ik kan écht met hem lachen.”
Maurits: “Don observeert goed en is heel rustig. Op mij of op een gezelschap heeft hij een kalmerende en heel fijne werking en energie. Ik heb dat ook nodig. De rust die je uitstraalt, vind ik ook erg charmant. In die rust zit soms ook wel iets stoïcijns. Dan is hij weleens moeilijk te lezen, dat vind ik lastig. Soms zit er een schaduwkant aan het allerfijnste van iemand.”

Maurits en Don airhockyen bij Gamestate in Utrecht
Een van de surprise tussenstops was bij Gamestate in Utrecht.
Maurits de Bruijn en Don bij Gamestate in Utrecht
Als kleine kinderen zo blij.

Jullie airhockeyen graag in een arcadehal. Hoe overleef je dat als je hoogsensitief bent?
Maurits: “Dan gaat alle energie naar het spelletje. Maar als je er net binnenkomt, is het inderdaad niet te doen. Wij gaan vaak naar de TonTon Club in Amsterdam en daar heb je dat niet zo.”
Don: “Op zo’n plek hoort dat erbij – thuis stoor je je veel eerder aan geluiden.”

“Toen ik hem in het echt zag, vond ik hem erg leuk”

Maurits de Bruijn en Don Yaw Kwaning bij Boekhandel Dominicanen in Maastricht
Staat Maurits’ nieuwste boek wel in de juiste hoek? “Bij de oorlogsboeken, dus dat is goed.”

Zijn jullie gelukkig op de plek waar jullie wonen?
Don: “Ik wil graag in het buitenland wonen; het liefst in een Spaanstalig land. Maurits heeft al een tijdje in Spanje gewoond, dus we denken eerder aan Zuid-Amerika. Nu, met Covid-19, gaat dat natuurlijk niet en omdat ik net ben begonnen met het opzetten van mijn bedrijf, blijven we de komende jaren in ieder geval hier. Ik wil verder en ik ben benieuwd hoe jij er dan tegenaan kijkt.”
Maurits: “Mij lijkt dat ook te gek. Ik heb dit niet bedacht, het is vooral Dons wens, maar ik vind dat in een relatie juist wel mooi als iemand alles een andere kant op stuurt.”
Don: “In Nederland draait het vooral om hard werken en in andere landen draait het vaker om genieten van het leven. Dat mis ik in Nederland. Hoe voel jij dat, Maurits?”
Maurits: “Het is goed om uit je routine te stappen. Even los van je vrienden en familie. Een mooie manier om jezelf opnieuw te definiëren; wat wil ik nou echt? Het maakt mij ook niet zo heel veel uit waar dat gebeurt. En ik kan overal schrijven waar een laptop kan staan.”

Foto's en video: Aïcha van Kimmenade

Deze productie werd mede mogelijk gemaakt door Mini Countryman.

Maurits de Bruijn en Don Yaw Kwaning bij cocktailbar Mr Smith in Maastricht
Afsluiten met cocktails bij Mr Smith: de enige speakeasy in Maastricht.

Go Big Or Go Home

De vernieuwde MINI Countryman is groter en stoerder dan zijn voorganger en biedt plaats aan vijf personen en berg aan bagage. De nieuwe Union Jack LED-achterlichten zijn de blikvangers van de achterkant. Aan de voorkant is de grille vernieuwd en uitgevoerd in chroom of piano black. Wij namen 'm mee in zijn sage green-jas, een kleur die nog niet eerder op deze auto is gezien.

De bagageruimte van deze MINI Countryman is 1.390 liter – dat is meer dan vierduizend blikjes bier (of Spa)! Door middel van MINI Connected krijg je bijvoorbeeld notificaties over je vertrektijd en kun je gebruikmaken van de 24/7 conciërgeservice. Kers op de taart is het instrumentenpaneel dat de conventionele toerenteller vervangt – een chic zwart paneel met een helder digitaal scherm.

Kijk voor meer informatie op www.mini.nl/countryman

Mini Countryman sage green
De vernieuwde Mini Countryman in sage green.
Powered by Labrador CMS