5 vragen aan

Solange Dekker over Miss Universe: “Er heeft slechts één keer eerder een trans vrouw meegedaan”

Maak kans op twee tickets voor de finale

Leestijd: < 1 min

Solange Dekker (25) kreeg vorig jaar landelijke bekendheid door als eerste trans persoon in Nederland een regionale missverkiezing te winnen. Dit jaar doet ze een gooi naar de titel Miss Universe Netherlands 2022. Wil jij bij de finale aanwezig zijn? Via Winq maak je kans op twee gratis kaartjes.

Hoe gaan de voorbereidingen voor je deelname?
“Heel erg goed. De verkiezing is pas in september, maar ik ben nu al veel onderweg om content te maken voor sponsoren en samenwerkingen die horen bij de Miss Universe Netherlands-verkiezing. Dat is de nationale selectie waaruit de Nederlandse deelnemer voor de internationale verkiezing wordt geselecteerd. Ik kom net terug van een reis naar Tunesië waar ik de andere negen finalisten goed heb leren kennen.”

Hoe belangrijk is deze periode?
“Heel erg belangrijk. De activiteiten zijn niet verplicht, dus de organisatie ziet welke tien finalisten komen opdagen en wie niet. Ook zien ze op deze dagen hoe je omgaat met camera’s, hoe je eruitziet en of je wel of niet leuk meedoet.”

Miss Nederland finalisten 2022 Solange Dekker
Solange met haar mede-finalisten en de winnaar van vorig jaar, Julia Sinning.

Wat is jouw doel tijdens deze verkiezing?
“Vroeger was dat natuurlijk world peace – dat willen we nog steeds allemaal. Ik heb drie belangrijke punten. Allereerst een grotere representatie van trans personen in Nederland. Op dit moment zijn de enige bekende trans vrouwen Nikkie de Jager, Jessie Maya en Loiza Lamers. Ik wil laten zien dat er meer is. Tijdens de internationale Miss Universe-verkiezing heeft slechts één keer eerder een trans vrouw meegedaan, zij kwam uit Spanje. Ook vind ik het belangrijk meer bekendheid over hiv in Nederland te krijgen. Er is veel medicatie om hiv te voorkomen en te behandelen, maar mensen weten er weinig van. Soms denkt men denkt dat hiv iets is dat alleen homo’s krijgen, terwijl dat natuurlijk niet zo is. Als derde maak ik mezelf sterk voor lhbtq-voorlichting op Nederlandse scholen, want die schiet nog steeds tekort.”

“Vroeger verzorgde ik mijn huid niet met goede producten”

Wat is jouw geheim voor een stralende huid?
“Mijn huid is enorm belangrijk, niet alleen omdat ik meedoe aan een missverkiezing. Ik verzorg mijn huid al mijn hele leven. Dat deed ik vroeger met slechte producten, waardoor ik nu een aandoening bij mijn mond heb. Tijdens de missverkiezing kreeg ik de kans in gesprek te gaan met een huidcoach van hannah. Zij gaf mij adviezen over mijn huid. Ik eet vaak veganistisch en leerde dat hannah daar een speciale lijn voor heeft. Nu weet ik wat goed en wat juist niet goed bij mijn huid past.”

Op 4 september is de Miss Universe Netherlands 2022-verkiezing en weten we of Solange met de winst naar huis gaat. Haar podcast De H van hetero is o.a. te beluisteren op Spotify.

Beeld: William Rutten

Powered by Labrador CMS