Solange Dekker is Miss International Queen: “Ik wil veiligheid creëren voor dakloze lhbtq’s”

Leestijd: < 1 min

Solange Dekker is uitgeroepen tot Miss International Queen, een missverkiezing voor trans vrouwen in Thailand. Nu wil ze de gemeenschap vertegenwoordigen en zich inzetten voor de veiligheid voor dakloze lhbtq’s. Ook wil ze meer bewustwording genereren voor aids, ‘wat nog steeds een dodelijke epidemie is’.

Thailand houdt sinds 2004 de verkiezing Miss International Queen, om de acceptatie van trans vrouwen in de samenleving te bevorderen. Afgelopen weekend won de Amsterdamse Solange Dekker (27) de wedstrijd. Nooit eerder won een Nederlandse, laat staan iemand uit Europa.

Dakloosheid en aids

Aan de verkiezing deden 22 vrouwen mee. Aan het Parool vertelt Solange dat ze het zelf ook echt een prestatie vindt: “Normaal winnen landen als de Filippijnen of Thailand zelf. Dat een klein land als Nederland nu wint en mag shinen, is echt heel erg bijzonder.”

De verkiezing duurde ongeveer twee weken en voelde voor Dekker als een Big Brother-achtige ervaring die best intens was. Naast het overkoepelende doel van de competitie maakte ze zich sterk voor twee sterke overtuigingen. “Ik wil meer bewustwording genereren voor aids, wat nog steeds een dodelijke epidemie is. En ik wil me inzetten voor betere oplossingen voor dakloosheid onder lhbtq-jongeren.”

Eigen ervaring

Zelf heeft Dekker ook ervaring met dakloosheid. Ze werd geboren in Den Bosch, maar haar moeder zette haar op haar achttiende het huis uit omdat ze trans is. Na enige tijd vond ze een kamer in Amsterdam. “Dakloos worden vanwege je genderidentiteit is iets dat nog steeds veel voorkomt, ook in Nederland. Voor iedereen die dat overkomt wil ik meer safe spaces creëren.’

Bekijk hier de introductievideo die Solange Dekker maakte voor haar deelname aan de Miss International Queen-verkiezing.

Powered by Labrador CMS