Nieuw onderzoek

Slechts 14 grote films hadden LHBT-karakters in 2017

Minder dan 13 procent

Leestijd: < 1 min

Volgens non-profitorganisatie GLAAD (Gay & Lesbian Alliance Against Defamation) hadden slechts veertien van de 109 grote films in 2017 LHBT-karakters. Dat is minder dan dertien procent. Een jaar eerder was dat nog 18,4 procent.

In slechts veertien films waren dus LHBT's te zien, dat is het laagste aantal sinds 2012, toen GLAAD voor het eerst onderzocht hoeveel queer mensen er te zien waren in films. Opvallend is dat in de 109 onderzochte films niet één transpersoon te zien was.

GLAAD keek naar de 109 films met de grootst aantal bezoekersaantallen van filmstudio’s als 20th Century Fox en Sony Pictures. In totaal werden er in de veertien films met LHBT’s, 28 LHBT-karakters geteld. Vorig jaar waren dat zeventig karakters.

Toch is er ook nog een positieve noot: er waren wel meer Aziatische LHBT-karakters te zien in films. Dat is voor het eerst sinds de rapporten gepresenteerd worden.

Meer gays op tv
GLAAD zet zich in voor oprechte representatie van LHBT’s in de media. Ieder jaar presenteren zij een rapport met de vertegenwoordiging van LHBT’s in films en series.

Vorig jaar kwamen ze met het rapport 'Where we are on tv'. Daaruit bleek dat er op tv steeds meer gays te zien zijn. Van de 901 personages die in primetime programma’s te zien waren, was 93,6 procent hetero en 6,4 procent LHBT. Een jaar eerder was dat nog maar 4,8 procent. Vooral in series van Netflix waren veel queer personages te zien. Het ging volgens CEO van GLAAD Sarah Kate Ellis wel vaak om kleine rollen in series.

Powered by Labrador CMS