Interview

Singer-songwriter Joost Laméris: “Ik hoop dat mensen kracht halen uit mijn muziek”

Een gesprek over zijn nieuwe EP How My Dreams Are Made

Leestijd: 3 min

Joost Laméris brengt vrijdag zijn debuut-EP How My Dreams Are Made uit, waarin hij zijn gedachten over onder meer zijn homoseksualiteit in muziek heeft omgezet. Aan Winq vertelt hij over zijn inspiratiebronnen, de tracks op zijn EP en de persoonlijke gebeurtenissen die hij heeft verwerkt in zijn kunst.

Al op jonge leeftijd begon de Amsterdamse Joost Laméris met het schrijven van muziek, om zijn gedachten om te zetten in kunst. Dit hielp hem vooral in zijn tienerjaren toen hij zijn seksuele geaardheid als homoseksuele man ontdekte.

Joost combineert zijn passie voor kunst, haute couture en architectuur met zijn liefde voor muziek en brengt dit geluid en beeld tot uiting in onder andere zijn muziekvideo's. Een EP uitbrengen was altijd een droom voor Joost, en het feit dat hij dit project uitbrengt betekent dat hij een droom van hem heeft mogen verwezenlijken - vandaar ook de titel How My Dreams Are Made.

Joost Laméris
Joost Laméris

Op zijn Engelstalige EP verkent Joost een scala aan onderwerpen, waaronder liefde, mentale gezondheid, de zoektocht naar geluk en zijn zelfontdekking als queer man. In de acht nummers, variërend in genres van indiepop tot singer-songwriter tot electropop, neemt Joost de luisteraars mee op een reis door zijn emoties. Joost zingt over zijn verdriet en kwetsbaarheid in relaties met anderen en met zichzelf, en tegelijkertijd laat hij deze gevoelens los zodat hij ruimte kan maken voor zijn eigen geluk.

Drie nieuwe nummers

Met de EP worden ook 3 nieuwe nummers uitgebracht die nog niet eerder zijn uitgebracht: 'Stil', de titeltrack van de EP, en 'Breathe’. Zijn nieuwste release heet ‘Watering Your Tree’. Bekijk hier de video, voor we verdergaan met het interview met Joost.  

Je gedachten omzetten in kunst, dat is wat je wil. Hoe ben je daarbij op het idee gekomen om dit in muziek te vatten?

“Ik ben opgegroeid met muziek om me heen. Vanaf een jonge leeftijd zong ik al en begon ik met het spelen van instrumenten zoals viool, piano en gitaar. Als kind/tiener was ik redelijk teruggetrokken en kwam ik er al snel achter dat muziek maken mij helpt om mezelf beter te begrijpen en gevoelens van me af te zetten. Daar ben ik heel natuurlijk tegenaan gelopen en dat heb ik sindsdien nooit meer losgelaten.”

Je zegt dat je een passie hebt voor kunst, haute couture, architectuur en muziek. Hoe breng je die samen in wat je doet?

“Klopt! Ik houd ontzettend veel van het combineren van mijn interesses en gelukkig kan ik dat als artiest doen. Met name in muziekvideo’s kan ik al mijn interesses kwijt. Bij muziekvideo’s begin ik altijd vanuit het nummer. Ik probeer vervolgens de kern van het nummer uit te drukken in de beelden, de symboliek, de kleding, de architectuur en de setting.”

Joost Laméris
Joost Laméris

Je EP How My Dreams Are Made komt uit op 10 november. Wat kun je hierover vertellen?

How My Dreams Are Made is mijn eerste EP. Middels acht nummers in verschillende genres, van indie-pop tot singer-songwriter tot electro-pop, ga ik door een mix van emoties. Ik zing over mijn verdriet en kwetsbaarheid in relaties met anderen en met mezelf, en tegelijkertijd laat ik deze gevoelens los zodat ik plaats kan maken voor mijn geluk.

De titel How My Dreams Are Made is tevens de intro van de EP: een lullaby waarin ik naar de droomversie van mijzelf, oftewel de persoon die ik hoop te zijn, zing. Een EP uitbrengen was altijd een droom van mij. Het feit dat How My Dreams Are Made eindelijk uitkomt, betekent dat ik deze droom heb waargemaakt. Vandaar dat deze titel extra toepasselijk is.”

Hoe persoonlijk zijn jouw teksten?

“Mijn teksten zijn volledig persoonlijk. Mijn muziek komt altijd tot stand vanuit een emotionele plek. Vaak zit ik met een gevoel en ga ik achter mijn piano of gitaar zitten en zing ik melodieën en teksten zonder erover na te denken. Vaak zing ik dan onbewust woorden die uitdrukken hoe ik me op dat moment voel. Vanuit die plek breid ik de tekst, productie en melodie uit tot ik helemaal blij ben met het nummer.”

Joost Laméris
Fotografie: Daniel Sars

Wie zijn jouw muzikale voorbeelden?

“Altijd een lastige vraag, omdat het er velen zijn. Voor deze EP heb ik inspiratie gehaald uit hedendaagse artiesten zoals o.a. LÉON, BANKS en Oklou. Ik vind de teksten van LÉON ontzettend eerlijk en herkenbaar, BANKS haar producties vind ik dynamisch en interessant, en Oklous muziek spreekt erg tot mijn verbeelding en dromen.”

Wat hoop je met je muziek te bereiken?

“Ik hoop dat luisteraars zich in mijn muziek kunnen herkennen en daarmee hun emoties kunnen verwerken of dat ze er kracht uit weten te halen. Dat is namelijk wat muziek voor mij doet.”

Tot slot: wat kunnen we in de nabije toekomst van jou verwachten?

“Ik hoop de komende tijd een aantal live shows te doen om de nummers van de EP met een publiek samen te zingen. Daarnaast heb ik al een aantal nieuwe tracks liggen die ik uit wil brengen. Ik heb erg veel zin om ze af te ronden en uiteraard ga ik aan de slag met meerdere videoclips!”

Joost Laméris
Joost Laméris

Coverbeeld: Gregory Barendregt

Powered by Labrador CMS