Shawn Mendes maakt vuist tegen ‘Don’t Say Gay’-wetgeving

Leestijd: < 1 min

Zanger Shawn Mendes heeft zich uitgesproken tegen een wet die basisscholen in de Amerikaanse staat Florida verbiedt te spreken over seksuele oriëntatie en genderidentiteit. ‘Don’t Say Gay’ luidt de onofficiële naam daarvan en president Joe Biden heeft deze eerder al veroordeeld als ‘hatelijk’.

De wet heet officieel The Parental Rights in Education Bill en heeft de bijnaam ‘Don’t Say Gay’ gekregen. Met deze wetgeving wil de staat Florida het spreken over seksuele oriëntatie en genderidentiteit verbieden.

Kinderen geïsoleerd

Lhbtq-belangenorganisaties hebben zich uitgesproken tegen de wetgeving omdat deze lhbtq’s stigmatiseert, lhbtq-kinderen isoleert en ervoor zorgt dat docenten hun leerlingen geen welkome, velige en inclusieve omgeving kunnen bieden. Ook president Joe Biden is tegen en noemt de wet ‘hatelijk’.

Het amendement is geïntroduceerd door de Republikeinse Joe Harding. Er staat ook in dat een school binnen zes weken de ouders van een kind moet informeren als die zich op school heeft ge-out als lhbtq. Volgens de nieuwe wetgeving moet dit gebeuren met ‘een open dialoog in een veilige, ondersteunende en oordeelvrije omgeving die de ouder-kindrelatie respecteert en het mentale, emotionele en fysieke welzijn van de leerling beschermt’.

Scholen aangeklaagd

Punt is alleen: als een kind een docent in vertrouwen neemt, wordt die daarna dus verplicht om het door te geven aan de ouders, iets waar een kind misschien nog helemaal niet aan toe is. Bovendien kunnen ouders met de nieuwe wetgeving scholen aanklagen als die alsnog onderwerpe met hun leerlingen bespreken die te maken hebben met seksualiteit en genderidentiteit.

Het Huis van Afgevaardigden heeft al vóór het aannemen van de wet gestemd. De Senaat heeft ook voor de nieuwe wetgeving gestemd. Nu moet de gouverneur van de staat Florida zich nog uitspreken over de wet, maar die heeft eerder al laten weten dit een goed plan te vinden.

Equality Florida

Zanger Shawn Mendes heeft zich via Twitter uitgesproken tegen de ‘Don’t Say Gay’-wet, waarbij hij een bericht deelde van Equality Florida. Op een foto is te zien hoe mensen voor het Capitol tegen de wetgeving demonstreren. Mendes roept de senatoren in Florida op om tegen de wet te stemmen. Maar daarvoor is het inmiddels een beetje te laat...

Powered by Labrador CMS