interview

Dragqueen Sederginne met een Magnum-ijsje

Sederginne: “Als dragqueen moet je een olifanten­huid hebben”

Drie dragqueens over taxiproblemen en zelfexpressie

Leestijd: 2 min

Sederginne, Jennifer Hopelezz en Miss Abby OMG staan stuk voor stuk voor radicale zelfexpressie. Omdat je er als dragqueen helaas niet altijd op kunt rekenen dat een taxi je zorgeloos brengt waar je moet zijn, rijdt Winq in samenwerking met Magnum deze drie queens naar hun volgende gig.

Sederginne: “Ik kom oorspronkelijk uit Vlaanderen, maar sinds mijn deelname aan Drag Race Holland ben ik juist vaker in Nederland. Ik voel me ingeburgerd, heb echt het idee dat ik hier meer op m’n plek ben. Hoe erg ik ergens ook op mijn plek ben, toch ga ik uit veiligheidsoverwegingen vrij weinig in drag over straat. Een jaar geleden is een goede vriendin uit Cardiff op straat in drag vermoord. Daardoor blijf ik op m’n hoede. Ik maak me liever klaar op locatie. De zeldzame keren dat ik wél als Sederginne over straat ga, zorg ik ervoor dat ik niet alleen ben. 

Gelukkig krijg ik vooral positieve reacties. Dragqueen zijn is voor mij front line activism. Ik voel me een boegbeeld van vrijheid en durven zijn wie je bent. Je moet een olifantenhuid hebben en erg sterk in je schoenen staan om dragqueen te zijn. Een enkele keer wordt er iets raars geroepen, maar ik laat dat snel van me afglijden want I don’t give a fuck.

Soms sta ik op een taxi te wachten met make-up op en koffers in m’n handen, en als de taxichauffeur me ziet, rijdt-ie gewoon door. Dat vind ik confronterend, vooral als je een uur later vrolijk moet doen op een podium. Dat voelt als een valse start. Gelukkig krijg ik tijdens het optreden zelf dan weer veel energie van het publiek. Ik hou ervan om in de belangstelling te staan, dus dat maakt een hoop goed. 

Gelukkig heb ik tijdens de komende prides leuke optredens: ik host de main stage op de Dam tijdens Pride Amsterdam, en een week later host ik tijdens Antwerp Pride op zondag een stage waar veel queer artiesten te zien zullen zijn. Ik heb er zóveel zin in! Als ik aan het einde van een optreden een staande ovatie krijg, denk ik bij mezelf: job well done. Daar doe ik het allemaal voor.”

Sederginne Magnum
Sederginne Magnum

Magnum wil mensen inspireren om trots te zijn op wie ze zijn, zichzelf te laten zien en van hun individualiteit te genieten. Met deze interviews brengen we een eerbetoon aan ieder­een die zichzelf durft te zijn.

Beeld: Roy Schepers - Rocket Stories

Powered by Labrador CMS