Russische toptennisser Daria Kasatkina is lesbisch: “In de kast blijven is onmogelijk”

Leestijd: < 1 min

Daria Kasatkina is de beste vrouwelijke tennisser van Rusland. Ze wil niet langer verborgen houden dat ze op vrouwen valt en maakt bekend dat ze een relatie heeft met de Russische kunstschaatser Natalia Zabiiako. Tegelijkertijd maakt ze een vuist tegen de Russische inval in Oekraïne.

Daria Kasatkina is 25 jaar en staat bovenaan de lijst met Russische vrouwelijke proftennissers. Aan blogger Vitya Kravchenko heeft ze verteld dat ze op vrouwen valt en dat ze een relatie heeft met Natalia Zabiiako, die voor Rusland meedeed aan de Olympische Spelen bij het kunstschaatsen.

Taboe in Rusland

“In de kast blijven is onmogelijk”, vertelt Kasatkina aan Kravchenko. “Ik denk dat het belangrijk is dat mensen die invloedrijk zijn in en sport, of in wat dan ook, zich hierover uitspreken. Het is belangrijk voor jonge mensen die het moeilijk hebben en steun kunnen gebruiken.”

Kasatkina spreekt zich uit over de manier waarop in Rusland met lhbtq’s wordt omgegaan. “Er zijn zoveel zaken taboe in Rusland. “Het idee leeft dat iemand gay wil zijn of gay wil worden, maar je bent nu eenmaal zo. In Rusland is er niets gemakkelijker dan hetero zijn. Als er serieus een keuze zou zijn, dan zou niemand er zomaar voor kiezen om gay te zijn, in Rusland. Want waarom zou je je dat op je hals halen?”

Gay propaganda

Sinds 2013 is alle openbare aandacht voor lhbtq-onderwerpen, of voor ‘niet traditionele seksuele relaties’ bij wet verboden. De overheid noemt dit ‘gay propaganda’ waaraan minderjarigen niet mogen worden blootgesteld.

Met deze wetgeving zijn Pride-parades in de ban gedaan, wordt lhbtq-content uit tv-programma’s of bibliotheken geweerd. Er gaan bovendien steeds meer stemmen op om de wetgeving uit te breiden naar volwassenen.

Oekraïne: complete nachtmerrie

Kasatkina heeft ook de Russische invasie in Oekraïne veroordeeld. Ze noemt dit ‘een complete nachtmerrie’ en wil dat de oorlog zo snel mogelijk wordt beëindigd.

Na het doen van al deze uitspraken vreest ze dat ze misschien niet terug kan keren naar haar vaderland. Bekijk hier de video van blogger Vitya Kravchenko (even de Engelstalige ondertiteling aanzetten).

Powered by Labrador CMS