Rusland laat YouTuber eindelijk vrij, na beschuldiging verspreiding ‘gay propaganda’

Leestijd: < 1 min

Op 7 april brachten we het nieuws dat de Russische autoriteiten een gaykoppel op de korrel heeft genomen omdat ze video’s over hun leven op YouTube laten zien. Een van de twee jongens werd gearresteerd, en is pas deze week weer vrijgekomen.

Het zijn puur onschuldige beelden die Haoyang Xu en Gela Gogishvili vanuit de Russische stad Kazan online hadden gezet op YouTube. Desondanks markeerden de Russische autoriteiten de beelden als ‘gay propaganda’, iets wat niet verspreid mag worden vanwege de strenge anti-homowetgeving in het land.

Gearresteerd

Op 5 april werd de 21-jarige Haoyang Xu gearresteerd. Hij is van Chinese afkomst en studeert in Rusland. Hij woont samen met de uit Georgië afkomstige Gela Gogishvili, die opgroeide in Rusland. Uiteindelijk heeft Xu twintig dagen vastgezeten, op 25 april lieten de autoriteiten hem weer vrij. Gogishvili was ook gevangen genomen, maar meteen weer vrijgelaten.

Beide jongens worden nog steeds strafbaar bevonden en zullen uiteindelijk worden beboet. Het verspreiden van hun video’s gaat zo’n 200.000 roebel (2.300 euro) kosten.

Homofoob geweld

Gogishvili vertelde dat zijn partner smerig drinkwater was voorgezet en ook slachtoffer is geworden van homofoob geweld. Hij vertelde dat de politie zich niet aan de regels hield en dat er geen legale procedures werden gevolgd. De twee zijn nu herenigd, maar dat hebben ze tot dusver nog niet via YouTube gedeeld. Bekijk hier hun YouTube-kanaal.

Powered by Labrador CMS