Rusland knipt gay scènes uit Rocketman: Elton John en Taron Egerton zijn boos

Acteur en zanger maken vuist tegen Russische censuur

Leestijd: < 1 min

Het was te verwachten met de anti-homowetgeving in Rusland, maar dat hoeft natuurlijk niet te zeggen dat acteur en hoofdrolspeler Taron Egerton dat zomaar over zijn kant laat gaan. Daarom veroordeelt hij het besluit van Rusland om gay scènes uit de Elton John-biopic Rocketman te knippen.

In Rusland is al een aantal jaren wetgeving van kracht die uitingen verbiedt waarop homoseksualiteit in beeld wordt gebracht, iets wat de overheid daar ‘homopropaganda’ noemt. Lokale filmdistributeurs hebben de film Rocketman daardoor moeten censureren.

Seksscène
De film bevat een seksscène tussen Elton John en zijn manager John Reid, die wordt gespeeld door Richard Madden. In totaal is er zo’n vijf minuten aan scènes uit de film geknipt.

Taron Egerton speelt Elton John. Die ging juist prat op het belang van de zichtbaarheid van LHBTQ’s in de film. Op Instagram

Egerton wist tot voor kort niet over de censuur. Had hij dat wel geweten, dan zou hij veel eerder hebben geprobeerd om dit onder de aandacht te brengen – wat dan heel misschien tot een ander resultaat zou hebben geleid, zo was zijn hoop.

Elton John
Ook Elton John is verbolgen. Hij heeft samen met de makers van Rocketman een statement uitgebracht waarin hij de censuur ten strengste veroordeelt. “Paramount Pictures was zo moedig om een film te maken waarin het werkelijke leven van Elton John werd nagespeeld, met alles erop en eraan.”

Hij vervolgt: “Dat de lokale distributeurs er scènes uit hebben geknipt en zo voorkomt dat het publiek de film ziet zoals deze is bedoeld, laat zien dat de wereld waarin we leven nog altijd verdeeld is. En dat ze de liefde tussen twee mensen op zo’n nare manier veroordelen.”

Paramount Pictures voegt daar aan toe dat ze trots zijn op de film en dat ze willen dat de hele wereld hem zou moeten kunnen zien, maar zegt dat ze gebonden zijn aan lokale wetgeving.

Nog meer censuur
Ook de Queen- en Freddie Mercury-film Bohemian Rhapsody werd in een aantal landen gecensureerd. Intussen is de volgende biopic over een gay popster in de maak: vorige week werd bekend dat het tumultueuze leven van Boy George wordt verfilmd.

Powered by Labrador CMS