recensie

Rugbyfilm ‘In from the Side’ is sexy, maar heeft weinig om het lijf

“Wel verfrissend: de heteronorm wordt in deze film buitenspel gezet”

Leestijd: 3 min

Sport en homoseksualiteit clashen vaak met elkaar, zeker bij teamsporten met een stoer ‘mannelijk’ imago. Films rond dit thema focussen dan meestal ook op de enorme schaamte die homoseksuele sporters voelen om in een team uit de kast te komen. Het Britse sportdrama In from the Side gooit het over een verfrissende andere boeg.

Deze maand is het precies 25 jaar geleden dat in Amsterdam de Gay Games werden gehouden, waarbij tienduizenden sporters een week lang hun seksuele indentiteit niet hoefden te onderdrukken. In recente terugblikken hierop was vaak de trieste conclusie dat er sinds dat moment in met name de mannensport nog bitter weinig vooruitgang is geboekt als het gaat om homo-acceptatie en het bieden van een veilige plek, waarbij vooral voetbal een hardnekkig onneembaar bolwerk blijkt te zijn. Zelfs toen Ajax eind juli een Instagrampost plaatste met de tekst ‘Happy Amsterdam Pride everyone’ liet de invloedrijke voetbalclub de honderden homofobe comments eronder totaal onweersproken.

Niet vreemd dus dat lhbtiq+ sportclubs nog altijd populair zijn als plek om sporten en jezelf zijn te kunnen combineren. Zo viert de Amsterdamse gay rugbyclub ARC Amsterdam Lowlanders volgend jaar zijn 20-jarig bestaan, als onderdeel van de International Gay Rugby organisatie. Want ook de rugbywereld staat door de machocultuur niet echt bekend als een plek waar je als homoman op het veld of in de kleedkamer zorgeloos jezelf kunt zijn.

Speelfilms over homoseksuele sporter zijn dun gezaaid. Als er al films over worden gemaakt, zijn het meestal documentaires over de moeizame strijd die queer sporters moeten leveren in een heteronormatieve sportwereld. Alleen al hierom is de Britse film In from the Side een verademing. De film speelt zich af in een fictieve rugbyclub in Londen waar homoseksualiteit een non-issue is. Er worden onderling grappen gemaakt over sexy spelers en onenightstands, zoals die ook binnen de lhbtq+ community worden gemaakt. Dat de heteronorm in deze film even buiten spel wordt gezet, is geen toeval. De Britse filmmaker Matt Carter, die met In from the Side zijn speelfilmdebuut maakt, heeft als rugbyspeler en -coach jarenlang gestreden voor een inclusieve rugbysport. Logisch dus dat Carter de film niet alleen regisseerde, maar ook het scenario ervoor schreef. Hij maakte de film voor nog geen 50.000 GBP (55.000 euro), inclusief 10.000 euro via een Kickstarter donatiecampagne. Een schijntje voor een speelfilm van deze omvang. Het eindresultaat dat de ruim honderd donateurs en alle bezoekers van de film nu kunnen zien, doet qua uitstraling niet onder voor menig miljoenenproductie uit Hollywood.

“de emotionele diepgang van deze affaire is even oppervlakkig als een modderig rugbyveld”

Ook het wat soapachtige verhaal had zo uit Hollywood kunnen komen. De film gaat over de enorme vonk die overslaat tussen Mark (gespeeld door Alexander Lincoln) en Warren (gespeeld door Alexander King), twee spelers van een rugbyclub met de aansprekende naam South London Stags. Het probleem is dat ze allebei al een monogame vriend thuis op de bank hebben zitten, iets wat ze tijdens hun wilde seksuele escapades op het clubtoilet even lijken te vergeten. De chemie tussen de twee acteurs, die naast hun acteerprestaties ook duidelijk op hun sexy uiterlijk zijn gecast, wordt door regisseur Matt Carter uitgebreid en gretig in beeld gebracht, met stoere man-tegen-manacties op het rugbyveld en bedscènes met gespierde torso’s.

Hoe lekker dit ook in beeld wordt gebracht, veel heeft het – ook figuurlijk – niet om het lijf. De emotionele diepgang van deze affaire is even oppervlakkig als een modderig rugbyveld. De film die met een onnodige lengte van 2 uur en 15 minuten vooral een stevige montageschaar had kunnen gebruiken, doet weinig moeite je als kijker echt betrokken te laten voelen bij de relationele dilemma’s die deze twee 'rugby stags’ voor hun kiezen krijgen. Maar waar Carter wel goed in is geslaagd, is het neerzetten van een rugbyclub als inclusieve plek. Een club als hechte gemeenschap waar je je als lid niet als hetero hoeft te gedragen om door je teamgenoten omarmd te worden. Een omgeving waar je een relatie niet hoeft te verzwijgen – behalve als het om vreemdgaan gaat, natuurlijk, maar dat is dan ook universeel.

In from the Side is nu in een aantal steden te zien. Op 6 september draait de film ook in 20 Pathé bioscopen door heel Nederland tijdens de Pride Night.

Powered by Labrador CMS