Roemenië wil anti-homowetgeving invoeren

Leestijd: < 1 min

Na Rusland en Hongarije is Roemenië het volgende land dat wetgeving wil invoeren waarbinnen het verboden wordt om op scholen uitingen te tonen die te maken hebben met lhbtq-thema’s. Roemeense mensenrechtenorganisaties roepen op om de wetgeving te verwerpen.

De nationalistische partij Alliantie voor de Eenheid van Roemeniërs werkt samen met de etnische Hongaarse groepering Democratische Alliantie van Hongaren in Roemenië om net als in Hongarije wetgeving in te voeren die scholen verbiedt aandacht te besteden aan lhbtq-thema’s. Dit om kinderen te beschermen tegen ‘misbruik’.

Censuur

In de wet wordt vastgelegd dat de ‘promotie’ van homoseksualiteit en transgender identiteit niet langer is toegestaan. De Roemeense lhbtq-mensenrechtenorganisatie ACCEPT maakt een vuist tegen de wetgeving en zegt tegen persbureau Reuters: “Roemenië moet zich niet laten opjutten door Hongarije. Het aannemen van expliciet homofobe en transfobe wetgeving door het censureren van informatie over seksuele geaardheid en genderidentiteit is een schande voor Roemenië.

MozaiQ, een andere lhbtq-organisatie, voegt daaraan toe dat de anti-homowetgeving ervoor zal zorgen dat publieke evenementen worden verboden en censuur in de hand werkt.

Vorig jaar voerde Hongarije dergelijke wetgeving in, die weer was geïnspireerd door de wetten in Rusland, die stammen uit 2013.

Bron: Xtra Magazine / Coverbeeld: straat in Boekarest, UnSplash

 

Powered by Labrador CMS