Reusachtig queer kunstwerk onthuld in Rotterdam

Leestijd: < 1 min

Maas theater en dans heeft vandaag tijdens QUEER010: The Big Reveal een reusachtig queer raamkunstwerk onthuld op de gevel van het Maaspodium in Delfshaven. Queer kunstenaar Serana Angelista uitgenodigd een ontwerp te maken voor de gevel van het Maaspodium. Bekijk hier het resultaat.

Vorig jaar heeft Maas theater en dans, het grootste jeugdtheatergezelschap van Nederland, de programmalijn QUEER010 geïntroduceerd als vast onderdeel van de identiteit. In 2022 is Maas van start gegaan met QUEER010, geen project met een begin en een eind, maar een verankering van dit thema in de identiteit van Maas als een verdiepende programmalijn met meer ruimte voor black, trans, en non-binaire perspectieven.

The Big Reveal

Naast de voorstellingen en programma’s die binnen deze programmalijn worden ontwikkeld, presenteerde Maas vandaag tijdens QUEER010: The Big Reveal het nieuwe raamkunstwerk.

Om aan de buitenwereld te laten zien waar Maas voor staat, is queer kunstenaar Serana Angelista uitgenodigd een ontwerp te maken voor de gevel van het Maaspodium. Daarnaast heeft documentairemaker Ciska Mei de spelers tijdens het repetitieproces van de all-queer voorstelling The Ozard of Wiz gevolgd. Deze documentaire geeft een kijkje achter de schermen van dit bijzondere, en bijzonder kwetsbare proces, en spreekt tussen de regels door een aantal belangrijke wensen uit voor de toekomst van lhbtq mensen.

Transformers-huis

Artistiek directeur René Geerlings: “Ons doel is om nog meer een plek te worden waar heel veel verschillende mensen zich thuis voelen en iedereen zich kan uiten zoals hij/zij/hen wil.”

Carole van Ditzhuyzen, artistiek coordinator van het Maaspodium, vult aan: “Een huis zijn in plaats van een podium betekent het oprekken van dat wat een theater impliceert. Ik zou een soort transformers-huis willen zijn dat met een druk op de knop omvormt van theater naar nachtclub of naar een plek waar je huiswerk kunt maken, kunt eten, een talkshow volgen, of gewoon samenkomen. Daarnaast willen we explicieter een huis zijn voor queer makers en makers van kleur.”

Maas theater en dans bestaat tien jaar

De voorstelling Maas speelt Maas wordt specifiek gemaakt voor de tienjarige jubileumviering en gaat op zaterdag 9 september in première. In deze medley van voorstellingen wordt teruggeblikt op de buitengewone carrière van mede-Maasoprichter Moniek Merkx en wordt de toekomst gevierd van Maas als jeugdtheatergezelschap én als rivier.

Deze voorstelling gaat daarna niet op tour, maar speelt drie weken lang in het Maaspodium. In de kerstvakantie wordt er met artistiek leider René Geerlings verder de toekomst in gekeken als het jubileumjaar wordt afgesloten met een theaterfestival voor peuters.

Powered by Labrador CMS