Column

Queer vluchtelingen: de verhalen achter de cijfers

“Ik mag dankbaar zijn dat ik op dit stukje aarde ben geboren"

Leestijd: < 1 min

In het hevige vluchtelingendebat raken de mensen over wie het gaat soms buiten beeld. Samen met een vriend met een vluchtelingenachtergrond vertelt columnist Pim Nugteren de verhalen van queer vluchtelingen.

Ongeveer vijf jaar geleden leerde ik Armen kennen. In korte tijd werd hij een van mijn beste vrienden. Met zijn sprankelende persoonlijkheid, intellect, warme hart en onuitputtelijke ambitie en doorzettingsvermogen kan ik me niet voorstellen dat ook maar iemand op deze aarde hem niet zou koesteren.

Er is één ding dat Armen onderscheidt van de rest van mijn vrienden. Hij kwam naar Nederland als vluchteling. Zijn verhaal heeft me vanaf het begin ontroerd en deed me veel dingen inzien. Hoe dankbaar ik mag zijn dat ik, puur toevallig, uitgerekend op dit stukje aarde ben geboren. Maar ook hoe weinig ik wist over de verhalen achter de cijfers die je hoort in de media en politiek.

“Alex vluchtte per boot en werd eenmaal in Europa aangekomen vanaf de kust beschoten”

Het aantal vluchtelingen steeg in de afgelopen jaren aanzienlijk. Het is een veelbesproken ‘problematiek’ geworden waar zowel politici als media, en daarmee ook de maatschappij, maar al te graag een oordeel over vellen. In die stroom aan cijfers en meningen raken de mensen om wie het draait soms volledig buiten beeld.

Inmiddels is Armen volledig ingeburgerd en nauwelijks te onderscheiden van de gemiddelde Nederlander. Samen met hem deel ik nu de verhalen van andere queer vluchtelingen. Voor MVS Gaystation, een omroep voor en door de lhbtq-gemeenschap, spraken we begin dit jaar Nancy, een transgender vrouw die naar Nederland vluchtte uit Libanon. Haar verhaal ontroerde niet alleen ons, maar ook duizenden kijkers, zo bleek uit de vele hartverwarmende reacties.

Na Nancy bezochten we Alex. Ook zijn verhaal kwam hard bij me binnen; ons gesprek ontroerde me tot tranen toe. Alex vertelde hoe hij in een boot naar Europa vluchtte. Eenmaal aangekomen werd hij hier vanaf de kust beschoten en moest hij het bos in vluchten, rennend voor zijn leven. De vrijheid die hij er uiteindelijk voor terug kreeg was het volgens hem allemaal waard geweest.

Wanneer we deze tweede aflevering uitzenden, zullen bij veel kijkers waarschijnlijk ook de tranen in de ogen springen. En dus vertellen we binnenkort nog een verhaal. En daarna waarschijnlijk nog een. En nog een. Als het aan mij ligt gaan we door tot iedereen zijn verhaal heeft kunnen delen. Door de verhalen achter de cijfers te vertellen komt er zo hopelijk wat menselijkheid terug in het gesprek over vluchtelingen.

Meer lezen? Hier vind je alle columns van Pim Nugteren.

Foto: © Peter van der Wal

Powered by Labrador CMS