Queer Santa deelt cadeaus uit aan dakloze lhbtq-jongeren

Leestijd: < 1 min

De 77-jarige Linda Warren uit Denver trekt vlak voor de kerstdagen haar Santa Claus-pak aan om cadeaus uit te delen aan lhbtq-jongeren die zijn verstoten door hun ouders en onderdak vinden in een speciale daklozenopvang. Dit doet ze nu al 22 jaar als ‘Queer Santa’ en die traditie wil ze zolang mogelijk voortzetten. Dit jaar ging het net even anders...

22 jaar geleden kwam Linda Warren op het idee om dakloze lhbtq-jongeren een hart onder de riem te steken rond de kerstdagen. Ze bood zichzelf aan als ‘Queer Santa’ bij The Center on Colfax, een organisatie voor lhbtq’s in Denver.

Spatscherm
Normaalgesproken deelt ze haar cadeaus uit te midden van een groep jongeren, maar corona gooide dit jaar roet in het eten. Warren bedacht een alternatief plan: ze trok haar Santa-pak aan en deed als extra bescherming een spatscherm voor haar gezicht.

“In mijn hele leven heb ik nog nooit een jaar meegemaakt als 2020”, vertelt Warren aan Colorado Public Radio. “Toen mijn eigen familie erachter kwam dat ik lesbisch was, hebben ze me onterfd. Het is daarom erg belangrijk dat er voor lhbtq-jongeren wordt gezorgd als ze geen ouders hebben die dat doen. Daarom blijf ik doen wat ik kan.”

Regenboogsok
In voorgaande jaren mochten jongeren een verlanglijstje inleveren bij ‘Queer Santa’. Dit jaar was winkelen een stuk lastiger, dus krijgen ze een cadeaubon in een mooie regenboogsok, die ze later kunnen verzilveren.

De term ‘Queer Santa’ heeft Warren niet zelf bedacht, die hebben de jongeren haar gegeven. “In mijn jeugd werd het woord ‘queer’ gebruikt om mensen belachelijk te maken. Maar de jongeren van nu hebben het woord terug geëist en nu noem ik mezelf ook ‘Queer Santa’. “

Geen maskers
Zelf heeft Warren ook een cadeau op haar verlanglijst staan: “Ik wil dat 2020 voorbijgaat en dat we volgend jaar geen maskers meer hoeven te dragen.”

Coverbeeld: Unsplash

Powered by Labrador CMS