Marineofficier Djoke

Queer bij Defensie: “Roepen collega’s ‘vuile homo’, dan zijn ze van mij”

Splinter Chabot in gesprek met marineofficier Djoke

Leestijd: 2 min

Hoe is het om queer te zijn bij Defensie? Splinter Chabot spreekt voor Winq met technisch officier Djoke, die al meer dan twintig jaar werkt bij de Koninklijke Marine. “Ik heb in die tijd veel zien veranderen, in positieve zin. Ik heb binnen Defensie meer last gehad van mijn vrouw-zijn dan van mijn lesbisch-zijn.”

Splinter Chabot met marineofficier Djoke
Splinter Chabot met marineofficier Djoke

“Ik kwam al op mijn vijftiende uit de kast, maar in die tijd had je nog geen Tinder. Dat maakte dat ik graag bij de Marine wilde. Ik dacht: ik moet de wereld verkennen, achter de vrouwen aan en ik zocht een baan die dat kon faciliteren. Uiteindelijk heb ik mijn vrouw overigens twee straten verderop ontmoet.

Toen ik net begon twijfelde ik wel of ik kon delen dat ik op vrouwen val. Ik weet nog dat mijn moeder me de avond voordat ik naar het keuringscentrum ging adviseerde het niet te vertellen. ‘Volgens mij worden daar mensen voor afgekeurd’, zei ze. Toen ik eenmaal tegenover de psycholoog zat, zei hij na drie minuten: ‘Dus jij bent lesbisch?’. Ik antwoorde met ja en kreeg direct een vinkje. Blijkbaar had ik me voor niets druk gemaakt. Eenmaal bij de Marine werd ik omringd door lesbische meiden.

Binnen Defensie heb ik meer last gehad van mijn vrouw-zijn dan van mijn queer-zijn. Ik wilde duiker worden en in mijn tijd kregen alleen mannen die kans. Ik heb ook nog meegemaakt dat ik als eerste vrouw meevoer op een mannenboot.

Ik ben wel een strijder. Als ik iets zie gebeuren wat me niet zint, dan zeg ik daar wat van. Niet pas nadat iemand al twee weken aan het klieren is, maar meteen. Roepen collega’s ‘vuile homo’, dan zijn ze van mij. Wanneer ik ze erop aanspreek, krijg ik bijna altijd terug dat niet zo bedoeld is. Waarop ik vervolgens antwoord: maar waarom zeg je het dan?

“het heeft tijd nodig: een oceaanstormer draai je ook niet in één keer om”

Wat betreft het creëren van een veilige, inclusieve, diverse werkvloer heb ik veel zien veranderen in de meer dan twintig jaar dat ik nu bij Defensie werk. In positieve zin. Zeker voor gay mannen is er veel verbeterd binnen de Marine. De onderofficieren van nu zijn ook ruimdenkende mensen. En dat Defensie tegenwoordig meevaart in de Canal Parade tijdens Pride Amsterdam is ook een grote stap voorwaarts geweest.

We zijn al een heel eind op weg, maar we zijn er nog niet. Het duurt wel lang voordat zo’n statement als die Defensieboot doorsijpelt naar de werkvloer. Het liefst zou ik willen dat er morgen eenhoorns door de lucht vliegen en alles oké is, maar je moet realistisch zijn. Een oceaanstormer draai je ook niet in één keer om.”

Lees alle verhalen via winq.nl/defensie

Deze productie kwam tot stand in samenwerking met het Ministerie van Defensie.

Beeld: Roy Schepers – Rocket Stories & Jeroen Zondag / MUAH: Clayton Leslie & Sisley Aymee Angenois

Powered by Labrador CMS