Queer atleet plant regenboogvlag op een na hoogste berg ter wereld

Leestijd: < 1 min

Aidan Hyman komt uit Californië en vierde zijn twintigste verjaardag op een heel bijzondere manier: hij heeft een regenboogvlag geplaatst op de K2 in Pakistan, de op een na hoogste berg ter wereld. Hiermee wil hij de ‘veerkracht en kracht van queer atleten laten zien’ en aan queer jongeren in landen als Pakistan laten weten dat ze er mogen zijn.

Aidan Hyman studeert aan de California Davis Universiteit en voelde zich niet altijd geaccepteerd toen hij opgroeide, en zeker niet in de sporten die hij beoefent. Hij zou graag meer mensen zien tijdens competities die openlijk gay zijn. Hij bedacht een missie: de K2 in Pakistan beklimmen om aan jonge queer atleten te laten zien dat ze er mogen zijn.

Statement

Hyman vertrok met een groep mensen naar Pakistan voor een trektocht van enkele weken, met in zijn bagage een regenboogvlag. Deze plantte hij op de top van de K2. Hiermee wil hij een duidelijk statement maken in een land waar homoseksuele activiteiten tussen mannen bestraft worden met geldboetes en/of gevangenisstraffen.

Onder de Sharia-wetgeving staat zelfs de doodstraf op homoseksuele handelingen.

Meer queer atleten

Met zijn actie wil Hyman hoop bieden aan jonge queers in landen zoals Pakistan. “Je liefde is je kracht en je bent onderdeel van een van de hechtste gemeenschappen op deze planeet. Of ik nu train voor Ironman, een marathon of wat dan ook, ik train voor iedere jonge queer die ervan droomt om zijn eigen bergen te beklimmen. Ik hoop dat mijn passies anderen inspireren in hun reis, zodat er hopelijk meer ruimte komt voor atleten die openlijk queer durven te zijn.”

Human Rights Campaign

Hyman werd gesteund door Human Rights Campaign, de organisatie die zich inzet voor gelijke rechten voor lbhtq’s. In ruil daarvoor zamelt hij 10.000 dollar in voor HRC. De atleet heeft ook al een nieuw project in het vizier: de volgende regenboogvlag komt op de Kilimanjaro in Afrika.

Powered by Labrador CMS