Homorechten

Prins William houdt pleidooi: schaf oude anti-homowetten af

Veel wetten stammen uit de 19e eeuw en zijn niet meer van deze tijd.

Leestijd: < 1 min

In 37 van de 53 landen die horen bij de Gemenebest bestaat nog wetgeving uit de Britse koloniale tijd waarin homoseksualiteit als strafbaar wordt aangemerkt. Prins William wil dat daar iets aan gedaan wordt.

Prins William woonde samen met andere royals een evenement bij waar veel vertegenwoordigers aanwezig waren uit de Britse homogemeenschap. Tijdens deze bijeenkomst, georganiseerd door secretaris-generaal van de Gemenebest Patricia Scotland, zei de prins dat hij zich uitspreekt voor lhbt-rechten. Tijdens zijn reizen begint hij er altijd over en wil dit in de toekomst nog meer gaan doen.

Kolonies
De Gemenebest (Commonwealth in het Engels) is een vrijwillige verbintenis tussen 53 onafhankelijke soevereine staten, met de Britse koningin Elizabeth II als symbolisch hoofd. 37 van deze landen hanteren nog wetgeving die is ingevoerd door de Britten toen deze landen nog kolonies waren van Groot-Brittannië.

19e eeuw
Veel van die wetten stammen uit het midden van de 19e eeuw, maar worden nog strikt nageleefd. Zo komt het dat landen als Oeganda, Nigeria, Barbados en Kenia nog altijd wetgeving hanteren waarin homoseksualiteit als crimineel wordt beschouwd en strafbaar is.

Steun
Een groep van tachtig lhbt-vertegenwoordigers heeft eerder deze week een vuist gemaakt tegen de wetgeving, op Commonwealth Day. Prins William heeft nu zijn steun uitgesproken aan deze groep mensen. LHBT-activist Peter Tatchell hoopt dat nu ook andere leden van het Britse koninklijk huis hun steun uitspreken. ‘Hun publieke ondersteuning kan eraan bij dragen dat lhbt-rechten hoger op de agenda komen in die landen.’

Bron: GayStarNews | Foto: Wikipedia

Powered by Labrador CMS