Prins Harry: “Maak een einde aan de vooroordelen rond hiv”

Ook Elton John en Conchita Wurst spreken op conferentie

Leestijd: < 1 min

Tijdens de Internationale Aids Conferentie in Amsterdam heeft de Britse prins Harry een oproep gedaan: maak een einde aan het dodelijke stigma waarmee hiv nog altijd is omgeven. Ook Elton John en Conchita Wurst gaven speeches.

Prins Harry is samen met Elton John een nieuw liefdadigheidsproject gestart met de naam MenStar Coalition. Wereldwijd ondersteunen ze organisaties die zich inzetten voor de strijd tegen hiv en aids. Ook het Aidsfonds hoort daarbij.

Tijdens een speech op de Internationale Aids Conferentie in Amsterdam roemde prins Harry zijn compaan Elton John vanwege zijn jarenlange inzet voor goede doelen. “Al meer dan een kwart eeuw zorgt Elton John ervoor dat wereldwijd onderzoek gedaan kan worden naar hiv en aids. Vandaag maakte hij bekend dat hij met Menstar Coalition de ziekte in Afrika wil aanpakken.”

Hiv-test
In een eerste project zullen hiv-tests worden uitgedeeld aan mannen in Kenia. Dat is hard nodig, zegt prins Harry. “Nog altijd worden ziektes als hiv en aids niet gezien als prioriteit en worden mensen met hiv genegeerd. Er is een groot gebrek aan bewustwording rond hiv en aids, waardoor er nog altijd een stigma bestaat rond de ziekte.”

Elton John sprak tijdens zijn speech ook over prins Harry. Die spreekt volgens de zanger een jongere doelgroep aan. “Dat hebben we nodig in onze strijd tegen de ziekte.” Vervolgens bekritiseerde Elton John Rusland, waar homo’s openlijk worden gediscrimineerd. Mensen met hiv en aids hebben het helemaal zwaar in dat land.

Fitter, mooier en sterker
Een andere spreker was Conchita Wurst. Die werd eerder dit jaar gechanteerd met het feit dat hij seropositief is en besloot daarom openlijk over zijn besmetting met het hiv-virus te praten: “Ik wil dat het normaal wordt dat we hierover kunnen praten. Ik voel mij fitter, mooier en sterker dan ooit in mijn leven. En dat komt omdat ik er nu over kan praten.”

"Mensen die besmet zijn met het hiv-virus kunnen tegenwoordig net zo lang leven als normale mensen. Je kunt ons aanraken, je kunt ons zoenen, je kunt van ons houden. Net zoals je bij iemand anders zou doen", zei Conchita. “Dat is waar het hier vandaag over moet gaan."

Powered by Labrador CMS