President Biden stelt huwelijk voor gays veilig met nieuwe wet

"Deze wet verdedigt de liefde"

Leestijd: < 1 min

Het huwelijk is voor iedereen en daar kan in geen van de vijftig staten in de VS worden getornd. President Joe Biden heeft gisteren de Respect for Marriage Act ondertekend en daarbij gezegd: “Deze wet verdedigt de liefde.”

De Amerikaanse president Joe Biden heeft een wetsvoorstel ondertekend dat het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht codificeert in de Amerikaanse wet. Dat wil zeggen dat in geen van de vijftig Amerikaanse staten kan worden getornd aan de openstelling van het huwelijk.

Respect for Marriage Act

De Respect for Marriage Act verzekert iedereen van het recht om te trouwen met wie die wil. Ook zijn de rechten voor interraciale koppels veiliggesteld. Het wetsvoorstel is eerst goedgekeurd door de Amerikaanse Senaat voordat het vorige week ook werd goedgekeurd door het Huis van Afgevaardigden.

Tijdens een toespraak in het Witte Huis op dinsdag 13 december zei Biden: “Vandaag is een goede dag. Vandaag zet Amerika een essentiële stap in de richting van gelijkheid op weg naar vrijheid en rechtvaardigheid. Niet alleen voor sommigen, maar voor iedereen.”

Belangrijk voor iedereen

Hij erkende ook dat deze basisrechten zovelen zo lang waren ontzegd. "We hebben ze niet met gelijke waardigheid en respect behandeld", voegde hij toe.

Biden zei ook: "Deze wet en de liefde die het vertegenwoordigt, is een goede stap tegen haat in al zijn vormen, en daarom is deze wet belangrijk voor elke Amerikanen, ongeacht wie je bent of van wie je houdt".

Cyndi Lauper

Voordat het wetsvoorstel werd ondertekend, trad zangeres Cyndi Lauper op. Tijdens een persconferentie van het Witte Huis sprak ze de verslaggevers toe.

“Ik wil president Biden, spreker [Nancy] Pelosi, vice-president [Kamala] Harris, en alle betrokkenen bedanken dat we vanaf nu rustig kunnen slapen omdat we mogen houden van wie we houden.”

Roe v. Wade

In 2015 werd een wet ondertekend waarin de gelijkheid van het huwelijk werd geregeld in alle vijftig staten. De Respect for Marriage Act volgt op de uitspraak van het Hooggerechtshof die eerder dit jaar Roe v. Wade – een uitspraak uit 1973 die abortus in het hele land in de VS legaliseerde – heeft vernietigd. Hierdoor kunnen veel conservatieve staten abortussen beperken of verbieden.

De vrees was dat ook andere rechten, zoals het recht voor koppels van hetzelfde geslacht om te mogen trouwen, onder vuur kwamen te liggen.

Bron: Attitude / Coverbeeld: Istock

Powered by Labrador CMS