Nieuw onderzoek:

PrEP kan einde maken aan hiv-epidemie onder gays

Leestijd: < 1 min

Nul nieuwe hiv-besmettingen meer. Een breed gebruik van de hiv-preventiepil PrEP kan op termijn een einde maken aan de hiv-epidemie onder mannen die seks hebben met mannen. Dat is de conclusie van een onderzoek onder leiding van Nederlanders, dat deze week is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift AIDS.

“We wisten al dat inzet van PrEP kosten effectief is, maar deze nieuwe studie laat zien dat PrEP ons kan helpen om van Nederland het eerste land te maken met nul nieuwe hiv-infecties", zegt Louise van Deth, directeur Aidsfonds - Soa Aids Nederland.

Ze vervolgt: "Belangrijke voorwaarde is wel dat PrEP breed wordt gebruikt door degenen die het hoogste risico lopen op hiv. Dat is in Nederland nog niet het geval. Het onderzoek laat zien dat we vaart moeten maken. Er is geen enkele reden om nog langer te wachten om PrEP breed beschikbaar te stellen voor iedereen die risico loopt op hiv. Liever vandaag dan morgen.”

Wiskundig model
Het nieuwe onderzoek laat zien dat het nodig is dat 82% van de mannen die seks hebben met mannen en die het hoogste risico op hiv hebben, PrEP gebruiken voor gemiddeld vijf jaar.

Dan kan verwacht worden dat het aantal nieuwe hiv-infecties daalt met 50% binnen 15 jaar en geen enkele hiv-infectie meer voorkomt binnen 40 jaar. De onderzoekers schatten in dat op dit moment maar 10 % van deze groep PrEP gebruikt.

De uitkomst van dit onderzoek is gebaseerd op een wiskundig model dat toekomstige aantallen van nieuwe hiv-infecties kan voorspellen.

Het onderzoek werd financieel mogelijk gemaakt door Aidsfonds en stond onder leiding van dr. Ganna Rozhnova, van het Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijns Geneeskunde van het UMC Utrecht.

800 nieuwe hiv-infecties
PrEP beschermt tegen een hiv-infectie. Het is een pil die dagelijks wordt ingenomen door een persoon die nog niet is geïnfecteerd en risico loopt op hiv. Elk jaar vinden in Nederland ongeveer 800 nieuwe hiv-infecties plaats, het merendeel onder mannen die seks hebben met mannen. In de meeste gevallen gebeurt dit voordat mensen zelf weten dat ze hiv hebben.

Zorgverzekeraars dekken nog niet de kosten (€ 50,-- per maand) voor PrEP, hoewel gebruik van PrEP wel de kosten voorkomt van een levenslange behandeling van hiv. Minister Bruins van volksgezondheid heeft bekendgemaakt dat hij de komende vijf jaar PrEP wil verstrekken aan mannen die seks hebben met mannen. Na een evaluatie van die periode wordt een besluit genomen of PrEP wordt opgenomen in het basisverzekering.

Coverbeeld: Aidsfonds

Powered by Labrador CMS